Ev tozu deyip geçmeyin!

Son yıllarda alerji, sık rastlanılan hastalıkların başında geliyor. Alerjinin birçok sebebi olabilir. Peki, gözle bile görülmeyen canlılara alerjinizin olabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Alerjinin en büyük tetikleyicisi olan ev tozu akarları gözle dahi görülemeyen canlılar. Ev tozu akarları ev içerisinde en çok perdeler, yatak, halılar, kanepeler, pelüş oyuncaklarda yaşamlarını sürdürür.

Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, akarların önlem alınmazsa çok hızlı ürediklerinin yanı sıra yaşam sürelerinin 2-3 ay olduğunu belirtiyor. 1 gram tozda bulunan 2.5 mg akar miktarının alerjik bir insanı duyarlı kılmaya yeterli iken, 10 mg akar miktarı ise astım krizini tetikleyebildiği belirtiliyor.

Ağustos ayı sonlarında akarlardaki artış hızla yükselir ve sonbahar-kış döneminde evlerin daha az havalandırılıp, daha çok ısıtılması bunun nedenidir. Aynı zamanda akar dışkıları ve ölmüş akarlar da alerjiye sebep olabilir. Bu maddelerin solunması ile Alerjik Nezle ve/veya Alerjik Astım ortaya çıkar. Deri ile temas halinde ise egzamayı tetiklerler.

Evde akarlara karşı alınabilecek öneriler

Haftada en az 3 kez, yarım saat süre ile evi süpürmek gerekir. Su filtreli veya Hepa 13 Filtreli bir elektrik süpürge ile süpürmek gereklidir. Gözle görülmeyen akarları Hepa 13 filtre tutarken, su filtresi tozu suya hapsederek evi ve havasını temizler. Bu filtrelerin varlığında, akarlar tekrar havaya geri gidemez.

Odalar, yaz ve kış aylarında, günde 30-60 dakika pencereler açılarak havalandırılmalıdır. Çarşaflar her hafta değiştirilerek, olabilecek en yüksek sıcaklıkta (60 derecede) yıkanmalıdır. Yastık veya organ sentetik malzemeden seçilmeli; kuştüyü, yün, pamuk olmamalıdır. Duvardan duvara halı, kalın kumaş perdelerden kaçınılmalıdır, anti-akar kılıflar kullanılmalıdır. Her ay yastık ve yorganlar çamaşır makinesinde, en yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.

 

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ