Ayakkabı seçiminde doğru bilinen yanlışlar!

Yanlış ayakkabı seçimin tüm bedeninizi etkilediğinin ne kadar farkındasınız? Özellikle bebeklik döneminde ebeveynler tarafından yanlış ayakkabı seçimi, gelecek yıllarda etkisini gösteriyor. Bugün Shoe City tarafından gerçekleştirilen, anne bebek dergilerine özel butik tanıtım lansmanında Sertifikalı Ayakkabı Uyum Uzmanı (Certified Shoe Fitter) Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, sağlıklı ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm detaylarıyla paylaştı.

Dördüncü kuşak olarak ayakkabı sektörüne hizmet verdiklerini belirten Kurtoğlu, “Eğitimlerin dışında, 90 yıldır ailece bu sektöre hizmet veriyor olmamız, müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp, karşılamamızı sağlıyor” sözleriyle müşterileriyle olan sağlıklı iletişimden bahsetti. Genellikle ayakta problem yaşadıktan sonra müşterilerinin kendileriyle iletişime geçtiğini belirten Kurtoğlu, çocukluk döneminden itibaren ayak sağlığına ve doğru ayakkabı seçimine önem verilmesi gerektiğini vurguladı!

Bebeklik ve çocukluk döneminde sağlıklı ayak gelişimi
Çocukların ayakları jöle gibidir. Giydikleri ayakkabılar ilerideki ayak sorunlarının belirleyicisi olabilir. Çocuğunuzun tüm gün ayağında olan ayakkabıların yani okul ayakkabılarının seçiminde çok dikkatli olmak gerekir. Başak Kurtoğlu’ndan (Certified Shoe Fitter – ayakkabı uyum uzmanı) anne babalara bazı tavsiyeler:

Ayakkabı alırken ayak ölçümü yapabilen eğitimli personelin olduğu kurumları tercih ediniz. Çocuklar ayakkabının acıttığını söyleyemezler. Ayrıca ayağın genişliğine uygun ayakkabı verilmesi de çok önemlidir. Ayakkabının ön kısmı parmakların rahatça hareket edebileceği kadar yuvarlak ve hacimli, topuk kısmı ise sert olmalıdır. Bilekten çok iyi tutması çok önemlidir. Babet seçiminde dikkat!
Çocuklar yetişkinlerden daha aktiftirler ve daha çok terlerler. Ayaklarına sadece doğal ürünlerden yapılmış ürünler giymelidirler. Pamuklu ve terletmeyen çoraplar, içi de dışı da deri olan ayakkabılar tercih ediniz. Okulda çocukların tüm gün giyeceği ayakkabılar ayağını çok iyi kavramalıdır. Ayağını tam tutmayan terliklerden kaçınınız. Hızla büyümekte olan çocukların ayakkabılarının ön kısmında en az 1 cm büyüme ve esneme boşluğu olmalıdır. Okul çağındaki çocukların ayakları 3-4 ayda bir ölçülmeli, mevcut ayakkabılarının uygunluğu kontrol edilmelidir (Okulda bıraktığınız ayakkabıları unutmayın!)
Çorap giydirirken dikkat: çok gergin çoraplar parmaklarda şekil bozukluklarına neden olabilir. Giydirdikten sonra önden çekilerek parmaklar rahat hareket eder şekle getirilmelidir. Bol ve kıvrılan çoraplar da rahatsızlık verecektir.
Islanan ayakkabıları içine gazete kâğıdı koyarak, ısıdan ve güneşten uzak bir yerde kendi haline kurumaya bırakınız. Asmayınız, düz zemin tercih ediniz.

Emekleme öncesi

Henüz hareketlenmeye başlamamış, hissettikleri acıyı söyleyemeyen bebeklerin jöle gibi hassas ayakları için en sağlıklısı, yalın ayak olmaktır. Bu evrede koruma ve ısınma amacıyla rahat ve terletmeyen çoraplar, doğal ürünlerden üretilmiş yumuşacık patikler tercih edilebilir.

Emekleme ve tutunma

Hareketlenmeye başlayan çocuğunuzun ayakları bu evrede korumaya ihtiyaç duyabilir. Ayakkabısının ayağını iyi kavraması, kaydırmaması, hafif ve esnek olması gerekir. Bebeklerin ayak şekli büyüklerinkinden farklı olduğu için bu şekle uygun ürünler tercih edilmeli, burun kısmı geniş ve rahat olmalıdır. Gerekmedikçe, ayakkabısız vakit geçirmesi sağlanmalıdır.

İlk adımlar

Çocuğunuz tüm gün kendi başına yürümeye başladığı zaman ilk ayakkabı zamanı gelmiş demektir. Koruma ve desteğe ihtiyacı olabilir. Ayakkabının ayaklarına tam uyması denge açısından da çok önemlidir. Hafif, esnek, yumuşak deriden yapılmış, kaydırmayan ve bileği destekleyen ürünler tercih edilmelidir. Ayak gelişimi için bu çağdaki çocuklar mümkün olduğu kadar ev içinde sadece çorap ya da çok yumuşak bir patik ile gezmeye devam etmelidir.

Okul öncesi

Çocukların hareketli olduğu bu dönemde ayaklar hala oluşumunu tamamlamamış ve hassastır. En ufak bir zorlamadan bile etkilenebilirler. Ön kısmı geniş ve yuvarlak, topuk ve bilek kısmı sıkı ve destekleyici ürünler tercih edilmelidir. Hareketli ayaklara terletmeyecek deri ürünler kullanınız.

Okul dönemi

Gelişmekte olan ayakların uzun süre içinde duracağı ayakkabıların deriden yapılmış olması çok önemlidir. Yeterli büyüme payı olmalı, boy ve tarağı ölçüldükten sonra seçim yapılmalıdır. Ayağı iyi saran, mümkünse ayarlanabilen bilek yapısı, kaymayan ve esnek tabanlar önemlidir.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ