Süt alerjisi hikayesi olanların dikkatine!

Bebeklik döneminde son yıllarda alerji problemiyle oldukça sık karşılaşılıyor. Dr. Sinan Akkurt, alerji oranlarının artmasında besinlerin doğal olmamasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Bebek ve çocuklarda görülen inek sütü alerjisinin sebeplerine değinen Dr. Sinan Akkurt, biorezonans yöntemiyle alerji tedavisi hakkında merak edilen tüm soruları özel olarak yanıtlıyor.

Hazırlayan: Şeyma Taşkıran

Son yıllarda çocuklarda alerjik hastalıkların sık görülme sebepleri sizce neler?

Alınan besinlerin doğal olmaması, rafine gıdaların çoğalması, kimyasal katkılı paketli ürünlerin beslenmede daha fazla yer edinmesi önce anneleri, sonra da bebekleri etkiledi. Özellikle gıda alerjileri, besin intoleransları tamamen doğal beslenemediğimiz için, sürekli tükettiğimiz gıdalara karşı vücudun bir süre sonra tepki göstermesidir. Bunların başında buğday ve inek sütü geliyor.

Buğday, üretim tekniği nedeniyle artık eskisi gibi değil. Uzun zaman öncesinde daha hızlı ve daha çok ürün almak istendiği için genetiğiyle oynandı. Eskiden siyez buğdayı vardı. Genetiği değiştiği için artık siyez buğdayı da çok kullanılmıyor. Buğday, işlemle rafine edilip beyaz un halinde kullanılıyor. Dolayısıyla bizim vücudumuz hızlı bir adaptasyona veya mutasyona uğramadığı için, bu genetiği değişmiş ve teknoloji desteğiyle üretilen buğday ununa karşı intolerans geliştiriyoruz.

İnek sütünün içeriğindeki çok güçlü proteinler nedeniyle insan vücudunda sindirimi zordur. Günümüzde özellikle endüstriyel bir ürün olarak raflarda yer alan inek sütü, ticari açıdan daha verimli hale getirilmesi söz konusu. İnek sütü üretimini artırmak için ineklere yapay katkılı gıdalar veriliyor. Dolayısıyla bu katkı maddeleri çoğu zaman süte de geçiyor. Ancak keçi sütünde durum böyle değil. Keçi sütü hem anne sütüne en yakın içeriğe sahiptir, hem de keçi doğası gereği sürekli gezer, dolaşır, tepelere çıkar ve karnını böyle doyurur. Keçi samanla tatmin olmaz, dolaşmadan süt vermez. Keçi sütü ve ürünleri de böylelikle daha doğal, dolayısıyla daha sağlıklı olur.  Keçi sütü, laktoz alerjisi ve özel durumlar dışında alerji yapmaz.

Buğday ve inek sütüne ne kadar çok maruz kaldığınızı bir düşünün. Çorbadan çikolataya, yoğurttan dondurmaya, mamadan hemen hemen tüm paketli atıştırmalıklara bu maddeler yer almaktadır.

Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen inek sütü alerjisi ve laktoz intoleransı hakkında bilinmesi gerekenler ve arasındaki farklardan bahseder misiniz? 

Laktoz, inek sütü içindeki maddedir. Dolayısıyla inek sütü başka bir maddedir, laktoz başka bir maddedir. İnek sütü alerjisi dendiğinde kastedilen laktoz intoleransı değildir. Birçok gluten alerjisi, buğday intoleransı hastalarında sindirim şikayetleri, şişkinlikler, bağırsak ile ilgili problemleri ön plandadır.

İnek sütü alerjisinin belirtileri neler?

Bebeklerde sürekli ağlama, aşırı gaz sancısı, kabızlık/ishal, kusma ve kilo alamama ile kendini gösterebilir. Yetişkinlerde ayrıca şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı, spazm, nefes darlığı, kurdeşen, hapşırma gibi belirtiler verebilir. Daha nadir görülmekle birlikte anafilaksi gelişebilir ki acil müdahale edilmesi yaşamsal önem taşıyan bir durumdur. Bu durumda çoğunlukla inek sütü ve inek sütü içerikli ürünlerin tüketilmesinden itibaren bir saat içinde ağız ve dilde şişme, solunum yollarında daralma, tansiyon düşüklüğü ve bilinçte bulanıklık içeren bir şok tablosu ortaya çıkabilir.

Ailede alerji öyküsünün olması, çocuklarda besin alerjisi görülme olasılığını artırır mı?

Evet. Ailede alerji olması çocuklarda alerji veya besin alerjisi görülme olasılığını artırır. Çünkü alerjik kişiler bağışıklığı daha zayıf kişilerdir ve bu da genelde kalıtımla alakalıdır.

Emzirme döneminde annenin aldığı inek sütü veya süt ürünleri bebekte de etki gösterir mi?

Emziren annenin beslenmesinde inek sütü ve inek sütü ürünlerinin yer alması, bu gıdaların emzirme yoluyla bebeğe geçmesine neden olur ve bebekte de etki gösterir.

Bebek ve çocuklarda alerji testi kandan mı yoksa ciltten mi yapılıyor?

Modern tıpta deri testi, inek sütüne özgü antikorların tespit edilmesine yönelik kan testi ve alerjik reaksiyon geliştiğinden şüphe edilen besinin bir süre tüketilmemesi yoluyla izlenmesi gibi yollar izlenebilmektedir. Bununla birlikte biorezonansa özel kan testi ile parmaktan alınan birkaç damla kanda besin alerjilerinin de aralarında bulunduğu 6400 madde taranabilmektedir. Bunun için herhangi bir madde yüklemesine gerek bulunmaz ve risksizdir. Alerjik bebek, çocuk ve yetişkinlerde çoğu kez bir alerji tablosu ile karşı karşıya gelindiğinde birden fazla alerjen maddeye rastlanır, bu da biorezonans metodunu avantajlı kılmaktadır.

Kaç yaşından itibaren tedaviye başlanabilir?

Biorezonans tedaisi, bebeklerde, çocuklarda, hamilelerde ve yaşlılarda uygulanabilir; yaş kısıtı yoktur.

İnek sütüne alerjisi olan bir bebeğe tedavi sürecini tamamlayana kadar keçi sütü vermek mümkün mü?

Evet, i̇nek sütü alerjisi olan bebeğe tedavisi tamamlanana kadar keçi sütü verebiliriz. Ancak bebekte  i̇nek sütü alerjisi var iken  aynı zamanda laktoz intoleransı  da var ise o zaman keçi sütü tüketmesi doğru değildir.

Süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olan bebek ve çocuklara biorezonans metodu uygulanabiliyor mu?

Biorezonans metodunun alerji tedavisine yaklaşımı biofiziksel frekansların kullanılmasına dayanır. Vücudun kendiliğinden doğal olarak ürettiği frekanslar ters çevrilerek patojenin nötrleştirilmesi hedeflenir. Herhangi bir kimyasal takviyesi kullanılmaz; yan etkisi yoktur. Tedavi elektrotlar aracılığıyla uygulanır; ağrı, acı hissedilmez.

Biorezonans metodunun herhangi bir yan etkisi var mı? Bu uygulamanın detaylarından bizlere bahseder misiniz?

Belirttiğim gibi herhangi bir yan etki yoktur. Tedavi programı kişiye özgü olarak belirlendiğinden değişkenlik gösterebilir. Ortalama olarak söz etmek gerekirse, alerji tedavileri haftada bir uygulanan seanslarla üç ayda tamamlanabilmekte. Alerji şikayetiyle başvurulan bebekten bir damla kan alıyor, aldığımız kan örneğinden, hastanın kaç maddeye alerjisi olduğunu saptadıktan sonra ana alerjenlere öncelik vererek kişiye özel biorezonans tedavisi planını belirliyor ve uygulamaya başlıyoruz. Bazen şikayetçi olunan alerjinin altında başka alerjiler yatabiliyor ve çoğunlukla hasta bunu farkedememiş olabiliyor. Bu testle asıl sorunun hangi maddeden kaynaklandığını, hastaya hiçbir madde yüklemesi yapmaksızın, risksiz bir şekilde kan örneğinde 6400 farklı maddenin frekans kodunu arayarak yapıyoruz.

Tedavi, anne sütü dahil olmak üzere süt ve süt ürünleri tüketemeyen galaktozemi hastası bebeklere de uygulanabiliyor.

“Emziren annenin beslenmesinde inek sütü ve inek sütü ürünlerinin yer alması, bu gıdaların emzirme yoluyla bebeğe geçmesine neden olur ve bebekte de etki gösterir.”

Bebek Muhabbeti Dergisi Mart sayısından alıntıdır:

https://readymag.com/bebekmuhabbeti/mart2017/cocuklardasutalerjisi/

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ