Emzik kullanımında doğru bilinen yanlışlar!

Ebeveynlerin emzik konusunda merak ettiği soruları Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu tüm detaylarıyla yanıtlıyor.

Ebeveynler bebeklerinin gelişimleri konusunda oldukça dikkatli davranıyor. Her şeyin en iyisini istemeleri sağlıklı büyümeleri için… Bebek doğunca, annelerin bir derdi de emzik verip vermeme konusunda yaşadıkları kararsızlık. Bebeğin uzun süre emzik emmesi kalıcı bozukluklara ve kulak, burun, boğaz hastalıklarının sık tekrarlanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle akıllarda şu sorular beliriyor: Emzik kullanmak gerçekten gerekli midir? Nelere dikkat edilmelidir? Emzik hangi durumlarda bebeğe zarar ve emzik ne zaman bırakılmalıdır? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu annelerin sorularına yanıt olacak bilgiler paylaşıyor.

Emzik doğru kullanım

Bebek, emme becerisini tam olarak kazanana kadar emzik için beklenmelidir. Bunun için önerilen süre bir ay olarak ifade edilmektedir. Bu sürede bebek, emmeye adapte olur ve belli bir emzirme düzeni oluşur. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu; bebeğin çene yapısına uygun emzik alınması gerektiğini ifade ederek, “Tabanı, bebeğinizin emziğini yutmasını engelleyecek şekilde geniş olmalı. Bu delikler, bebeğinizin salyalarının dudak kenarlarını ve çenesini tahriş etmesini önler. Emzik, biberon, diş kaşıyıcıları ve çocuğun kullandığı her türlü eşyalarda BPA (bisphenol A) ve Pthalates gibi maddeler olmamasına dikkat edilmeli. Bebeğin çene yapısına uygun birkaç emzik alınmalı ve bebek büyüdükçe her 2-3 ayda bir bu emzikler değiştirilmelidir. Silikondan ya da kauçuktan yapılan emzikler kullanılabilir” dedi.

Emzik bırakma süreci

Emzik bıraktırmak için 1 yaş uygun bir zamandır. Bazen istenmese de bu süre 2-3, hatta 4 yaşına kadar uzayabilir. 2 yaşından sonra emmeye devam eden bebeklerde üst dişleri öne, alt dişleri arkaya çekerek iki diş arasındaki açıklığın artmasına neden olabilir. Bu da “V” tipi üst çene darlığını meydana getirerek yüz yapısında bozulmalara sebep olabilir. Emzik emme 3-3,5 yaşına kadar devam ederse bu bozukluklar kalıcı olabilir. Gün boyu ve uzun süreli emzik emmek özellikle 1 yaşın üzerindeki çocuklarda konuşmayı öğrenmeyi geciktirebilir. Bu gecikme konuşmada ve telaffuzda bozukluklara yol açabilir. Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkarma 3-4 aylıkken olabildiği gibi 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım anne ve babadan geçen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması genellikle 27-29 aya kadar sürmektedir.

Ebeveynlerin emzik hakkında merak ettikleri:

Emziğin tabanı olmalı mı?

Emziğin tabanı olmalıdır. Çünkü emzik tabanı bebeğin emziği yutmasını engeller. Ayrıca taban üzerinde hava geçişini sağlamak için delikler olmalıdır.

Silikon emzik mi, kauçuk emzik mi?…

HABERİN DEVAMI BEBEK MUHABBETİ DERGİMİZİN MAYIS SAYISINDA:

https://readymag.com/bebekmuhabbeti/mayis2017/emzikkullanimindayanlislar/

 

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ