Altıncı hastalık nedir?

Altıncı hastalığı diğer virüsler ile karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğrul Atay, ebeveynlerin altıncı hastalık ile ilgili bilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Genel olarak soğuk havalarda yaygın olarak görünen toplumda altıncı hastalık olarak bilinen “roseola infantum” herpes virus ailesinden HHV-6 ve HHV-7 virüslerinin neden olduğu bir hastalık. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğrul Atay, altıncı hastalığın belirtilerinin neler olduğu, tanı ve tedavi süreci hakkında ebeveynler için önemli uyarılarda bulunuyor.

“Unutmamakta fayda var, bu tarz çocukluk çağı viral enfeksiyonlar her zaman hayatımızın bir parçası olacaktır, viral enfeksiyonlar çocuğumuzun bağışıklık sisteminin birer öğretmeni gibidir.”

En önemli belirti yüksek ateş!

Daha çok dudak ve genital bölgede uçuk meydana getirmesi ile bilinen altıncı hastalık, çoğunlukla 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocukları etkileyen, birkaç gün yüksek ateş ile seyrederek, ateş düştükten sonra vücutta gül renginde döküntülerle devam eden bir hastalıktır. Latince adı bu döküntülerin özelliğine atıfla roseola infantum yani küçük çocukların gül hastalığı olarak konulmuştur.

Çoğu çocukta altıncı hastalık, hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben yüksek ateşle seyreder, bu yüksek ateş altıncı hastalığın en önemli belirtisidir. Altıncı hastalık viral enfeksiyonlar içinde çocukluk çağında ateşli havaleye (febril konvülziyon) en sık neden olan viral enfeksiyondur. Ateş 4 ile 7 gün arasında devam edebilir bu sürede çocukta halsizlik, iştahsızlık ve boyun lenf nodlarında şişme olabilir. Hastalığın devamında ateş birden düşer ve hastalığın ayırt edici 2. bulgusu olan pembe-kırmızı, deride çoğu zaman kabarık olmayan döküntü ortaya çıkar. Bazı döküntülerin etrafında daha açık renkli haleler oluşur daha sonra bu döküntüler boyna, yüze, kollara ve bacaklara yayılır. Ateş 3- 7 gün civarında devam eder ateş birden düşer ve döküntü başlar. Döküntüler birkaç saat ile birkaç gün arasında değişen sürelerde solar ve geçer.

Haberin devamını Bebek Muhabbeti Dergimizden okuyabilirsinizhttps://readymag.com/bebekmuhabbeti/nisan2021/altinci-hastalik-nedir/

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ