Sinyaleri gör #döngüyükır

Biz şiddete hayır diyoruz, peki siz neler yapıyorsunuz? Şiddet konusunda birçok kurum Sosyal Sorumluluk projeleri kapsamında çalışmalar başlattı. Avon, dünyada 50’ye yakın ülkede sürdürdüğü aile içi şiddete ilişkin çalışmalarını geçen yıl itibariyle Türkiye’ye taşıdı. Birleşmiş Milletler’in (BM) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ile başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Günü ile sona eren 16 Günlük Aktivizm projesine destek veren şirket, şiddete dair farkındalığı artırma çabalarını bu yıl “Sinyalleri gör, şiddet döngüsünü kır” yaklaşımıyla güçlendirdi.

AVON Marka Elçisi Serkan Çayoğlu’ndan projeye destek

Bu kapsamda Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) işbirliğiyle tespit edilen şiddetin ilk sinyalleri, 16 gün boyunca sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılacak. Bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu düşünen kadınlar ise TKDF’nin 0212/0549 656 96 96 numaralı Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı aramaya yönlendirilecek. AVON Marka Elçisi Serkan Çayoğlu da #donguyukir etiketi ile şiddetin sinyallerine dikkat çekeceği paylaşımlarla projeye destek verecek.

Döngüyü kırma hedefinde ikinci aşama

AVON Türkiye, geçen yıl başlattığı Aile İçi Şiddetle Mücadele projesinde döngüyü kırmak için çocukların şiddete karşı eğitimine öncelik verdi. AÇEV ile gerçekleştirilen çalışmada AVON temsilcilerinden oluşan gönüllülere eğitim verilerek kadınlar proje elçisi haline getirildi. Şiddetin kuşaktan kuşağa aktarımının önüne geçerek, kadınları ve erkekleri daha küçük yaşlarda içine alan sarmaldan çıkarmak için “döngüyü kırmak” hedeflendi. Bu yıl şiddetin beslendiği başka bir döngüye dikkat çekmeyi amaçlayan proje kapsamında gençlerin şiddetin ilk sinyallerini fark etmesi ve gerekli önlemleri alması konusunda farkındalıklarının artırılması amaçlandı.

Hande Orhan: “#donguyukir etiketiyle şiddetin sinyallerine dikkat çekiyoruz”

AVON Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İletişim Direktörü Hande Orhan, projeye ilişkin değerlendirmesinde, “Şiddet sürekli kendini tekrar eden bir döngü ile kadınların hayatındaki varlığını sürdürüyor. Hacettepe Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nın 2014 verileri, evli kadınların yüzde 36’sının eşi ya da birlikte olduğu erkeğin fiziksel şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. Kadınların yüzde 38’i yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olduğu halde yüzde 44’ü yaşadıkları şiddetten kimseye söz etmiyor. Hayatlarını güzelleştirmeyi amaçladığımız tüm kadınlar için böylesine önemli bir sorunun çözümü için geçen yıl ‘Döngüyü kır’ diyerek harekete geçtik. Bu sene ise AVON’un dünya çapında kadına yönelik şiddetle mücadele için ‘Sinyalleri Gör’ sloganıyla yürüttüğü çalışmayı Türkiye’de ‘Sinyalleri gör, döngüyü kır’ yaklaşımıyla ele aldık. Bu süreçte herkesi #donguyukir etiketiyle yapacakları paylaşımlarla şiddetin sinyallerini fark etmeye ve fark ettirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Şiddetin sinyalleri

AVON ve TKDF’nin gerçekleştirdiği çalışma sonucunda tespit edilen ve 16 Günlük Aktivizm projesi boyunca paylaşılacak şiddetin bazı ön sinyalleri şöyle:

  • Kazancınıza el konuluyorsa, bu ekonomik şiddettir.
  • Sizi küçümsüyor ve aşağılıyorsa, bu bir psikolojik şiddettir.
  • Giyim tarzınıza karışılıyorsa bu bir psikolojik şiddettir.
  • Bedeninize yönelik bir saldırı oluyorsa bu fiziksel şiddettir.
  • Eğitim alma hakkınız engelleniyorsa bu şiddettir.
  • Sevdiğiniz şeylere bilmeden ya da bilerek zarar veriyorsa bu bir psikolojik şiddettir.
  • ‘Evlenince çalışmanı istemiyorum’ diyorsa bu psikolojik şiddettir.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ