Emzirme döneminde anne sağlığının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Diyetisyen Safiye Keskin, bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimi için annelere beslenme önerilerinde bulunuyor.
Emzirme döneminde bebeğinizle bu özel bağın tadını çıkarırken kendi sağlığınızı da ön planda tutmak oldukça önemli. Unutmayın ki annenin sağlıklı bir şekilde beslenmesi hem annenin enerjisi hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi için kritik bir rol oynar. Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Diyetisyen Safiye Keskin, Bebek Muhabbeti Dergimize özel olarak emziren anneler için paylaştığı sağlıklı beslenme önerileri ile hem annenin hem de bebeğin rahat bir emzirme dönemi geçirmeleri için önemli açıklamalarda bulundu.
“Anne sütü miktarı için günde en az 8-10 bardak su tüketmek oldukça önemli.”
“Günde en az 8-10 bardak su için”
Su tüketimi günlük hayatın vazgeçilmez bir ihtiyacı olmasının yanı sıra emzirme döneminde daha büyük bir öneme sahip. Emzirme sürecindeki en iyi dosttun su olduğunu hatırlatmakta fayda var. Anne sütü miktarı için günde en az 8-10 bardak su tüketmek oldukça önemli. Sıvı alımı süt üretimini destekleyecek ve vücut dengenizi koruyacaktır. Her emzirme öncesinde ve sonrasında bir bardak su içmeye özen gösterin. Sıvı ihtiyacını sadece su değil süt, taze meyve suları, bitki çayları gibi diğer içeceklerden de karşılayabilirsiniz. Ancak kafeinli içeceklerin aşırı tüketiminden kaçınmalısınız.
Öğünleri nasıl düzenlemelisiniz?
Sık emzirmeden dolayı tatlı ihtiyacınız artabilir. 3 ana ve 2-3 ara öğün içeren bir öğün düzenine dikkat etmeniz büyük önem taşır. Ara öğün olarak sürekli ikram edilen şerbetler, muhallebiler, tatlılar yerine kuru meyveler, süt ürünleri, tahin pekmez içeren ara öğünler tercih edebilirsiniz.
Bu dönemde dengeli bir beslenme anahtardır. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri içeren dengeli öğünler tüketilmelisiniz. Karbonhidratları tam buğday, çavdar, karabuğday gibi tam tahıl ürünlerinden alabilirsiniz. Yeterli protein alımı hem anne ve bebeğin sağlığını destekleyecek hem de sütün kalitesini artıracaktır. Emzirme döneminde de gebelikteki gibi enerji ihtiyacı artmış durumdadır. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve kuru baklagiller gibi ana protein kaynaklarını daha fazla tüketerek bu ihtiyaç karşılanabilir. Özellikle Omega-3 yağ asitleri, bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Balık, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu gibi kaynaklardan bu yağ asitlerinin alınması sağlanabilir. Ancak, balık tüketirken cıva içeriği yüksek olan dip balıklarını tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
“Yeterli protein alımı hem anne ve bebeğin sağlığını destekleyecek hem de sütün kalitesini artıracaktır.”
Beslenme düzeninin olmazsa olmazları
Kalsiyum ve demir de bu dönemde unutulmamalı. Kalsiyum, annenin kemik sağlığı bebeğin ise kemik ve diş gelişimi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; badem, fındık; koyu yeşil sebzeler (ıspanak, brokoli); tahıl ve tahıl ürünleri gibi gıdalar iyi kalsiyum kaynakları beslenmenizde mutlaka bulundurmalısınız. Emziren annelerde demir eksikliği, halsizlik, yorgunluk yapabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Kırmızı et, tavuk, balık gibi et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller gibi demir içeriği yüksek gıdaları beslenmenizde bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda C vitamini demir emilimini artıracağından dolayı demir içeren gıdalarla birlikte C vitamini içeren gıdalar tüketmek önemlidir. Özellikle et ve süt ürünlerini içermeyen vejetaryen veya vegan diyet yapan annelerde kalsiyum ve demir alımına ekstra dikkat edilmelidir.
Baharatlarla beslenmeyi renklendirebilirsiniz ancak aşırı baharatlı veya çok tatlı yiyeceklerin sütün tadını değiştirebileceğini unutmamak gerekir. Son olarak, kafein ve alkol konusunda da bilinçli olmalısınız. Bu maddelerin bebeğinize geçebileceğini hatırlayarak tüketimini sınırlamak veya mümkünse kaçınmak önemlidir.
Her anne ve bebeğin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bireysel durumları göz önünde bulundurarak bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sağlıklı beslenerek hem siz hem de bebeğiniz bu özel dönemin tadını çıkarabilirsiniz. Unutmayın ki sağlıklı anneler, sağlıklı bebekler demektir.