Bebeğim neden ağlıyor?

Hamilelik süresince bebeğinizin dünyaya geldiği anı her gün hayal ettiniz. Hamilelik dönemi boyunca bebeğinizin doğumdan itibaren neye ihtiyacı olacağını araştırdınız, okudunuz. Şimdi bebeğiniz ve siz yalnızsınız.

Her ne kadar aile büyüklerinizin ve çevrenizdekilerin birçok tavsiyesi olsa da bebeğinizi sizden daha iyi hiç kimse tanıyamaz. Eşinizin de yardımıyla bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren yepyeni bir hayat sizleri bekliyor. Anne karnından çıktığı an bebeğinizin ilk çığlığı size sağlıklı ve hayatta olduğunun mesajını verdiği an kadar tüm bebeklik ve çocukluk döneminde sabırlı olmalısınız. Çünkü bebeğiniz uzun bir süre tüm ihtiyaçlarını size ağlayarak anlatacak.

Bebekler; karın ağrılarını, acıktıklarını, gazları olduğunu, korktuklarını ya da uykularının geldiğini ifade etmeye çalışırken, anneler bebeklerini anlamada sorun yaşayabiliyor. Emsey Hospital’dan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç bebeklerin ağlamasıyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Bebeklerin ağlama sebepleri

Bebekler ilk altı ayda çevreyi tanıma evresinde olduklarından, yüksek sesli konuşan kişi ve elektrikli aletlerden korktukları için ağlayabilirler. Yenidoğan döneminden hemen sonra, bebekler açlık ve ağrı gibi birincil ihtiyaçlarının dışında, mutsuz olma durumunda da ağlar. Bunu iyi tespit edebilmek için, bebeğin tüm ihtiyaçlarının giderildiğinden emin olunmalıdır. Karnı tok, gazı çıkarılmak üzere kucağa alınarak sırtı sıvazlanan bebekler bir sağlık sorunu da yoksa yüksek ihtimalle kızgın veya mutsuz oldukları için ağlıyorlardır.

Bebeğiniz ağladığında ne yapmalısınız?

Anneler, bazı zamanlarda aralıksız olabilen ağlamalar karşısında ne yapacaklarını şaşırabilir. Bu şaşkınlığın nedeni, bebeğin ağlama nedenini anlayamama ve ona yardımcı olamadığını hissetme duygusundan kaynaklanabilir. Anneler, bebeklerinin ağlama nedenleri konusunda kesin bilgi edinemeyeceklerinden, sezgilerine güvenmelidir.

Annenin ağlamaya kayıtsız kalması, bebeğin daha da çok ağlamasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ağladığı zamanlarda onlardan uzak durmayın! Bebeği rahatlatmak için, kucağa almak ve etrafa bakmasını sağlayarak dolaştırmak etkili olacaktır. Benzer şekilde bebeği emzirmek, ayakta ya da kolda sallamak da uykuya dalma eğilimine neden olacağından işe yarayabilir.

İlginizi çekebilir