“2023 yılı hedeflerimizin üzerinde bir yıl oldu”

Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, yeni C3 modeli kapsamında 2023 yılı sektör değerlendirmesi ve markanın gelecek hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye satışlarının global pazarda dördüncü sıraya yükseldiğini ve artan talepler sonrasında İspanya’yı üçüncü vardiyaya geçirmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Alkım, 2023 yılının hedeflerinin üzerinde bir yıl olduğunu vurguladı

“Satışlarımızı ciddi oranda artırdık”

2023 yılının markaları için oldukça başarılı geçtiğini belirten Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “Senenin başında biz hedefimizi 49.250 adet olarak tanımlamıştık. Bu sene başında koyduğumuz

Selen Alkım

hedef, Citroën’in Türkiye’deki tarihi açısından bir rekor adedi simgeliyordu. Şimdi ilk 9 aylık sürece baktığımız zaman aslında beklentimizden çok daha yüksek bir şekilde bir başarı elde etme yolunda ilerlediğimizi söylemek mümkün. Biz şu an zaten Eylül sonu itibariyle 45 bin adet seviyesindeyiz; önümüzde daha 3 aylık bir süreç var dolayısıyla bu da bizi 60 bin seviyesinin üzerine taşıyacak gibi gözüküyor. İlk 9 aylık sürece baktığımız zaman pazar payımız %5.3 olarak gerçekleşti. Tabii çok ciddi bir büyüme; hem pazar payı anlamında hem de adet anlamında. Çünkü pazar geçen seneye nazaran %64 oranında büyürken biz Citroën olarak satışlarımızı %141 oranında ve pazar payımızı 1.7 puan olarak artırdık. Bunda tabii ki bütün modellerin etkisi çok büyük ama ticari araçların altını çizmeden geçemeyeceğim” açıklamasında bulundu.

“İspanya’yı ikna ettik”

Sene başında kendilerine C4 X ile ilgili 10 bin adetlik bir satış hedefi koymalarına rağmen sayıyı yüzde 20 oranında artırarak 2023’ü 12 bin seviyelerinde kapatmayı istediklerini vurgulayan Alkım, “Türkiye’de modelin beğenilmesi ile birlikte biz de daha fazla adede koşabileceğimizi öngördüğümüzden dolayı İspanya’daki fabrikaya daha fazla üretmesi konusunda yoğun bir ısrarda bulunduk ve de ikna ettik. Şimdi fabrika eylül ayından itibaren üçüncü vardiyaya geçti bizim talebimiz üzerine. Yani kısaca Türkiye istedi, İspanya fabrika üçüncü vardiyaya geçti. Biz de adetlerimizi yavaş yavaş ekim ayı itibariyle almaya başladık. Dolayısıyla adetlerin yükselme trendine geçtiğini, aslında bu aydan itibaren görüyoruz” sözleriyle satış rakamlarındaki yükselen ivmeden bahsetti.

“Global sıralamamızı yükselttik”

Tüm bu performans ve adetlerin markayı globalde de sıralama anlamında yüksek bir seviyeye taşıdığına değinen Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, yıl sonu hedefleri hakkında; “Biz 2022 senesini Citroën dünyası içinde yedinci ülke olarak tamamlamışken, 2023 senesinde ilk 9 aylık süreçte dördüncü ülke olmayı başardık. Thierry Koskas’tan önceki CEO’muz Türkiye için 2025 senesinde beşinci ülke olması konusunda bizlere bir hedef koymuştu. Biz bunu biraz daha hırslı bir şekilde ilerleyerek daha erken yukarıya taşıdık. 2023 senesini ise globalde en çok Citroën satılan üçüncü ülke olarak bitirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Alkım, pazar genelindeki taleplerle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Bu seneki performansımızla Türkiye pazarında yıl sonunda 1 milyon adedi grup olarak aşacağımızı ön görüyoruz. Çünkü ilk 9 aylık sürece baktığımız zaman pazar zaten şu anda 850 bin seviyesine geldi. Zaten 1 milyon seviyesini aşacakmış gibi gözüküyor. Eylül ayı pazarına baktığımız zaman aslında ilk 9 aylık süreçte yıl ritmi 1.1/1.2 milyon seviyesinde gelişti. Pazarda devam eden önemli bir talep var.”

Elektrikli araçlara karşı tüketici direnci azaldı, karar süresi uzadı

Birçok yeni markanın Türkiye pazarına giriş yapmasıyla, alternatiflerin çok daha fazla olduğuna vurgu yapan Alkım elektrikli otomobil pazarı hakkındaki değerlendirmesinde; “Elektrikli pazarı da gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla müşteri biraz daha fazla düşünmek istiyor. Çok ciddi bir yatırımda bulunuyor araç alırken çünkü belki de hayatının en önemli yatırımı dolayısıyla bu yatırımı gerçekleştirirken biraz daha fazla düşünmek istiyor. Bu sebeple showroom trafiğimizde bir azalma yok ancak satın alma süreci geçtiğimiz ilk 6 aya göre bir miktar daha uzamış durumda. Eylül ayı aslında pazarın kompozisyonunun ne kadar değiştiğini bize gösteren bir pazar oldu. Baktığımız zaman bu sene Türkiye pazarına girmiş birçok yeni oyuncu var. Başka markalar da girmek üzere. Aslında pazarda bu yeni oyuncuların mevcudiyeti her geçen gün biraz daha artıyor. Diğer taraftan elektrikli araçlara da ilgi her geçen gün artıyor. İlk 9 aylık süreçte de bu yüzde 5.4 seviyelerine geldi. Geçen sene yüzde 1’lerde iken bu sene bunun 5 katına çıkması hem yeni oyuncuların katkısıyla hem de tüketicinin artık elektrikli araçlara karşı kafasındaki dirençleri kırmasından kaynaklı. Dolayısıyla 2024 senesine de ben elektrikli araçların aynı iştahla devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

2024 senesinde C3 iddiası

Selen Alkım 2024 senesi hedefleri ve hangi modelle pazarda iddialı olacakları hakkında, “2024 senesi için bizim Citroen olarak hedeflerimiz aslında bu senenin hedeflerinin hem pazar payı anlamında hem de adet anlamında üzerine çıkmak. Biz pazarın çok daralmayacağını düşünüyoruz; stratejimizi de bu şekilde kurduk. Bildiğiniz gibi yeni C3’ün uluslararası gösterimi de geçtiğimiz günlerde yapıldı. Dolayısıyla ezberleri bozan bir B-hatchback geliyor ve burada oldukça iddialıyız. 2024 senesi için bizim en büyük iddiamız C3 modelimizi müşterilerimizle başarılı bir şekilde buluşturmak olacak. Tabii ki yeni C3 ile elektrikli konusunda da ciddi bir atağa geçeceğiz. Bizim hedefimiz yeni C3’ün satışlarının yüzde 50’sini tamamen elektrikli model ile gerçekleştirmek. Hem tüketici hazır hem de bir fiyat avantajı yaratacağımızı öngörüyoruz. Diğer taraftan 2024 yılı, artık amiral gemimiz C4 X modelinin fabrikasının üçüncü vardiyaya geçtiği, dolayısıyla adetlerin bizim için daha stabil, yüksek şekilde gerçekleşeceği bir sene olacak. Ticari araçlardaki hedefimizde ise hırsımızı koruyoruz” sözleriyle açıkladı.

Yeni ë-C3 2024 Eylül ayında Türkiye’de

“Yeni modelimizi önümüzdeki yıl eylül ayında Türkiye’ye getireceğiz. Üretimi de temmuzda başlıyor. ë-C4 ve ë-C4 X’te bir elektrikli portföyü oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Özellikle üçüncü çeyrekten itibaren C4 ve C4 X’te elektrikli payımız yüzde 10 seviyelerine çıkmaya başladı ama tabii ki gidecek çok yolumuz var. Burada elektrikli ë-C3 bizim için bir mihenk taşı oluşturacak. Çünkü model payı içerisinde biz yüzde 50 elektrikli versiyonu satmayı planlıyoruz. Öngörülerimizi bu şekilde kurguladık. 2024 yılında, araç ülkemize geldiğinde de rekabetçi fiyat seviyemizi dönemin şartlarına göre koruyacağız. Citroën ë-C4’te olduğu gibi yeni ë-C3’ü de Türkiye’de satışa sunduğumuzda en uygun fiyatlı elektrikli otomobil olması. Yeni C3, smart yani akıllı otomobil platformunda üretiliyor. Bu smart platform demek, kaliteden ödün vermek anlamında değil ama üretim maliyetlerini ciddi derecede aşağı çeken bir yenilik olacak. Bu nedenle Avrupa’daki başlangıç fiyatını Türkiye’ye taşımaya kararlıyız.”

“Toplam 56-57 bin adet C3 satıldı”

“C3, Citroën tarihinde çok çok değerli bir model. Global satışlarda en fazla satış adedi gerçekleştiren bir ürün. İlk olarak 2002 senesinde satışa sunuldu ve satışa sunulmasından itibaren globalde 5.6 milyon adetlik bir satışa sahip oldu. Türkiye pazarında da aslında üç jenerasyondur var. Artık dördüncü jenerasyonu tanıtıldı. Bu süreç içerisinde 56-57 bin adetler seviyesinde C3 satışı gerçekleşti. Citroën markasının DNA’sına çok uygun bir araç. Çünkü Citroën, mobilite çözümlerini herkes için erişilebilir kılmak istiyor. Dolayısıyla B hatchback segmentinde sunduğumuz bu model, aslında belki de Citroën tarihinde gerçekleşen en önemli lansman anlamına geliyor. Bizim içinde aynı şekilde önem verdiğimiz, ciddi anlamda hedefler koyduğumuz ama asıl etkisini 2025 senesinde adet anlamında bütün sene göreceğimiz bir model olacak. Yeni C3 ve ë-C3 modellerimiz ilk planda elektrikli ile birlikte benzinli ve manuel şanzımanlı versiyonu da getireceğiz. Kısa bir süre sonra da MHEV versiyonu lanse olacak.”

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ