Sınav öncesi ve sabahı beslenme

Sağlıklı ve yeterli beslenmek hayatımızın bir çok yönünde fayda sağladığı gibi sınav döneminde de başarılı olabilmemize katkı sağlar. Sınav esnasında da, sağlıklı, mutlu, keyifli, stres seviyemizi minimum düzeyde tutabilmek için, beslenmenin ve besinlerin gücünden yararlanmalıyız. Sınırlı zaman diliminde sınav süresini maksimum verimlilikte değerlendirmek için uykunuzu almış ve sağlam beslenmiş olmak sınav puanına direk etki eder.

Sağlıklı, yeterli, dengeli, düzenli beslenmek, düzenli ve yeterli uyumak, düzenli çalışmak, başarıya giden yolun adımları. Tek bir besin, tek bir davranış, tek bir etken mucize yaratamaz. Sınavda başarı sağlamak için, yeterli, sürekli, düzenli, sağlıklı, çalışmalısınız. Buna paralel sağlıklı, yeterli, dengeli, düzenli beslenirseniz başarıyı yakalamanızı kolaylaşır.

Sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapmalısınız.

Sınav sabahı geldi çattı, iştahınız ne durumda olursa olsun, mutlaka dengeli bir kahvaltı yapmalısınız. Sabah yapılan kahvaltı, dikkat süresini uzatır ki, bu durumun avantajı tartışılamaz.  Kahvaltıda, tam tahıl ekmeği, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, havuç, domates, salatalık, maydanoz gibi besinler olsun. Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları tokluk süresini uzatırlar, sınavda açlık hissi ve yorgunluk oluşumunu engeller. Reçel, bal, pekmez gibi besinleri kahvaltı ile birlikte ölçülü bir şekilde yemek pozitif yarar sağlar.

Böyle bir kahvaltı ile glisemiks indeks dediğimiz karbonhidratların emilim hızı ve kan şekerini hızlı değiştirme etkisini azaltmış oluruz. Yapılan araştırmalarda; protein kalitesi yüksek, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli olan düşük glisemik indekse sahip kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir.

Sınav sabahı, bilmediğiniz, daha önce hiç tüketmediğiniz bir besini kesinlikle tüketmeyin. Daha önceden hiç yemediğiniz, içmediğiniz bir besin vücudunuzda bir takım rahatsızlıklar oluşturabilir. Şişlik, gaz, karın ağrısı ishal…  gibi sorunlar sınav başarınızı gölgeler. Sınav sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar miktarını ve sıklığını arttıran çay ve kahve gibi içecekleri abartılı içmeyin.

Sınav esnasında;

Sınavda şeker, bonibon, şekerleme gibi basit şeker içeren besinlerin tek başına ve fazla miktarda tüketmeyin. Bu tür besinler aç karnına yoğun miktarda tüketilirse; basit karbonhidrat içerdiği için, çabuk emilir, kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı yükselen kan şekeri çabuk düşer. Kan şekerinin bu şekilde değişmesi, performans ve dikkat yoğunluğunda kayıplara neden olur. Şeker ve şekerlemeler yerine, aynı zamanda yağ ve protein de içeren çikolata yemek yerinde bir davranış olur. Çikolatada bulunan kafein uyarıcı etki göstererek pozitif fayda sağlar. Tabi abartılı miktarda çikolata tüketmediğiniz sürece.  Hipoglisemi(düşük kan şekeri) ve insülin direnci olan öğrenciler, peynir ekmek gibi protein içeren küçük sandviçler tüketmelidir.

Sınavda yanınızda suyunuz mutlaka olsun. Sınav esnasında yavaş yavaş, sizi rahatsız etmeyecek düzeyde, küçük miktarlarda, yudum yudum su içmek performansınızı arttırır.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ