Bel kaymasının sebepleri neler?

Günlük yaşantımızda birçoğumuz beden sağlığımızı hiç önemsemiyoruz. Nasıl olsa ağrı yok ya da biraz yatarsam dinlenirim geçer düşünceleriyle gelecekte yaşayacağımız sağlık problemlerine davetiye çıkarıyoruz.

Aşırı ve dengesiz yük kaldırma, ileri yaşa bağlı kemik yıpranmaları ile yanlış hareketler sonucu bel kayması sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle de ağrılar sonrasında birçok yöntem deneniyor. Sağlıkla ilgili tüm müdahalelerde uzmanlara başvurmadan kulaktan dolma haberlere itimat etmeyin. Her tedavi size uygun değildir.

Günlük yaşamın yüksek temposunda sık görülen ve hareket kabiliyetini sınırlayan bel kaymaları, manuel terapi sayesinde el manevraları ile giderilebildiği açıklandı. Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Merkezi Manuel Tıp Bölümü’nden Dr. Metin Mutlu, bel kayması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Ayakta dururken bel ağrılarınız artıyorsa…

Omurlardan birinin bir alttaki omurun üzerine binmesi ile oluşan bel kaymaları, ayakta dururken ya da yürürken belde yaşanan dayanılmaz ağrılar, bacaklarda ağrı, uyuşma ve yanma hissine neden olmaktadır. Spondilolistezis adı verilen öne doğru bel kaymaları sık görülürken, retrolistezis yani geriye doğru bel kaymaları nadiren ortaya çıkmaktadır. Bel kaymalarında ağrı genellikle belde başlayarak genital bölgeye, uyluk arka yüzeyine ve ayağa kadar yayılarak bu bölgelerde uyuşma ya da hissizliğe sebep olabilmektedir.  Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanan bel kaymalarının sebep olduğu ağrılar ayakta durmak ya da hareket etme durumlarında artmaktadır.

Sırt, bel, kalça kasları güçlendirerek bel kaymaları engellenebilir!

İş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen önemli bir sorun olan bel kaymalarından korunmak için bazı kişisel önlemlerin alınması önemlidir. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmak ve ideal kiloda kalmak önemlidir. Aşırı ve bilinçsiz yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. İleri yaşlarda vücuttaki kemik ve bağlardaki yıpranmaları engellemek için karın, sırt, bel ve kalça kasları güçlendirici egzersizler yapılmalı, günlük yaşam aktiviteleri düzenlenmelidir.

Ağrılarınız el yordamı ile son bulabilir

Bel kayması yaşayan hastaların bir kısmında omurga ve eklemlerindeki ağrı ve fonksiyon bozuklukları herhangi bir cerrahi operasyona gerek kalmadan giderilebilir. Birinci ve ikinci derece bel kayması yaşayan hastaların omurga, kas ve eklemlerde oluşan ağrı ve fonksiyon bozuklukları sadece elle yapılan bazı özel manevra ve hareketler uygulanarak manuel terapi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. El becerileri gerektiren pasif ancak teknik hareketlerle yapılan manuel terapi, başarılı sonuçlar sağlamakta ve hastaların yaşam konforunu yükseltmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, manuel terapinin bu konuda uzman kişilerce ve donanımlı merkezlerde yapılması gerektiğidir.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ