Son yıllarda birçok anne doğumdan kısa bir süre sonra çalışma hayatına geri dönmek zorunda kalıyor. Çalışma hayatına devam edeceğini hamilelikten itibaren planlayan anne adaylarının aklına ilk gelen soru, ‘çocuğuma kim bakacak?’ oluyor. Aile büyükleri veya aileden biri bebeğin bakımını gerçekleştiremiyorsa anne, çalışma hayatına geri döndüğünde bebeğine en az kendisi kadar iyi bakacak bakıcıyı bulmaya çalışıyor. Tabii her şey bu kadarla bitmiyor, bebekle bakıcı arasında iletişimi de çok önemli. Kısacası bakıcı ve çocuk ilişkisi, anne-babaların kafasında her zaman bir soru işareti yaratabiliyor.
İletişimi güçlendirin!
Her ebeveynin çocuğuna özen göstermesi gerekse de çalışan anne-babaların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Çocuğunu aileden birine değil de bakıcıya bırakan anne-babaları ise bazen büyük problemler bekliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Çalışan anne-babaların çocukları genellikle günün yarısından fazlasını bakıcı ile geçiriyor. Bu süreçte bakıcılara büyük bir sorumluluk düşüyor. Bakıcıların annelerin yokluğunu aratmaması gerekiyor. Genellikle aileler ‘biz bakıcıya güvenirsek çocuğumuz da ona güvenir ve sever’ diye düşünüyor ancak bu bilinçte olmak doğru değil. Çocuğun ilgiye, sevgiye, duygusal ve sosyal anlamda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Karabulut, “Bakıcının, nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğu, geçmiş tecrübeleri, anne olup olmadığı, eğitim düzeyi, işini sevip sevmediği, çocuğu sevip sevmediği, hatta ve hatta aldığı maaştan memnun olup olmadığından hayatında mutlu olup olmadığına kadar birçok faktör, bakıcı ile çocuk arasındaki ilişkiyi ve verdiği bakımın kalitesini etkiler” açıklamasında bulunuyor.
Çocuk, aileyi suçluyor
Çocuğun temel gereksinimlerini karşılamayan, takibini yapmayan, duygusal, eğitimsel ihtiyaçlarını bilmeyen, çocuğuyla yeterince vakit geçirmeyen, oynamayan, çocuğun yararına yönelik değil de kendi konforuna yönelik kararlar alan ilgisiz ebeveynlerin çocuk üzerinde bakıcıdan çok daha fazla olumsuz etkisi olur. Bakıcıyla büyüyen çocuklar ileride ‘bakıcım benimle pek ilgilenmezdi’ değil de ‘annem/babam benimle pek ilgilenmedi’ derler. Çocuğun büyüme sürecinde anne-babanın ilgili olması gerektiğini vurgulayan Karabulut, çalışan ebeveynlerin aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.
- Evde neler olup bittiğini iyi takip edin. Ne yeniyor, nasıl oynanıyor, bahçeye çıkılıyor mu, eve arkadaş geliyor mu, ne kadar televizyon seyrediliyor gibi…
- Gün içinde telefonla arayıp mutlaka çocuğunuzla konuşun.
- Akşam eve geldiğinizde bakıcıdan günü özetlemesini isteyin.
- Evin işine değil çocuğunuzla geçirdiği zamana odaklanmasını isteyin.
- Çocuğunuzu bakıcıdan daha iyi tanımanız gerekir. Gereksinimlerini muhakkak bakıcı ile paylaşıp, ortaklaşa karşılayın.
- Akşam işten sonra çocuğunuzla geçirdiğiniz vakti mümkün olduğunca uzun ve kaliteli tutun.
- Birlikte yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler planlayın.
- Çocuğunuzun TV, tablet ve oyun konsollarından mümkün olduğunca uzak kalmasını sağlayın.