Altıncı hastalık hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Genel olarak diş çıkarmayla karıştırılan bu hastalık hakkında bilmeniz gerekenleri Bebek Muhabbeti olarak sizler için hazırladık.
Yazı: Şeyma Taşkıran
Mevsim geçişleri çocukların sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayan dönemler olarak öne çıkıyor. Eskiden salgınlar halinde görülen bu hastalıklar, günümüzde genellikle kolayca tedavi edilebiliyor. Çocuklar, mevsimsel hastalıklara çok sık yakalanır. Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, hastalıklar çocukların sağlığını tehdit etmeye başlıyor. Olabilecek ciddi rahatsızlıklara karşı ailelerin son derece dikkatli olması gerekiyor. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Seringeç, 6. hastalık konusunda anne babaları bilgilendiriyor.
Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki dönemde görülen altıncı hastalık, bedene nüfuz eden virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık ilk 4 günde yüksek ateşle kendini gösterir, ateşin hemen arkasından pembe renkli küçük döküntü şeklinde lekeler ortaya çıkmaya başlar. İlk dört günde ateşe başka hiçbir hastalık belirtisinin eşlik etmemesi, ailelerin endişeye kapılmalarına neden olabiliyor. Hastalık en yoğun olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. 6. hastalık bir kez atlatıldıktan sonra bağışıklık kazanıldığı için
Altıncı hastalığın belirtileri neler?
Döküntülerin ortaya çıkmaya başladığı dördüncü güne kadar hastalık, ateş dışında başka bir belirti göstermez. Ateş 39 dereceye kadar yükselebilir ve yoğun bir titreme ortaya çıkar, müdahale edilmezse havale gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Hastalığı daha ağır geçiren çocuklarda bağ ağrısı, kusma, dalgınlık ve uyku eğilimi görülebilir. Döküntülerin ortaya çıkışıyla, günlerdir süren yüksek ateşin ortadan kaybolması, hastalığın en önemli ayırt edici özelliğidir. Diğer çocukluk dönemi hastalıklarında döküntü ve kızarıklıklar boyun ve yüzden başlarken, altıncı hastalıkta döküntüler ilk olarak gövdede görülür, sonrasında kollara yayılır. Döküntüler, uzun süreli olarak vücutta kalmaz, 2-3 saat içerisinde solmaya başlarlar, 3 gün içerisinde ise tamamen kaybolurlar ve iz bırakmaz. Döküntü öncesinde göz kapaklarında görülen şişme de hastalığın önemli belirtilerinden bir tanesidir.
Teşhisi zor ancak, tehlikesi olmayan bir hastalık
Altıncı hastalığa hangi yaş aralığında sık rastlanır? Tehlikeli olduğu dönem hangisi?
Altıncı hastalık yoğun olarak 6 ay ila 3 yaş aralığındaki çocuklarda ortaya çıkar. Altıncı hastalık ilk belirtileriyle teşhisi zor ancak, tehlikesi olmayan bir hastalıktır. Eğer döküntüler çıkmaya başladığı halde ateş devam ediyorsa, halüsinasyonlar görülüyor ve kusma şikâyeti varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Bu durumların dışında da hastalığın teşhisi zor olduğundan ve yüksek ateş tehlikeli olabileceğinden doktor kontrolünde olmakta fayda var.
Altıncı hastalık, diş çıkarma ile karıştırılıyor. Bu konuda ailelere uyarılarınız neler?
Diş çıkarma döneminde de altıncı hastalıkta olduğu gibi yüksek ateş ve huzursuzluk görülür. Ancak diş çıkarma ateşi altıncı hastalıkta olduğu gibi 39 derecenin üzerine çıkmaz. Yüksek ateş ve huzursuzluk şikâyetiyle doktora başvurduklarında sorunun diş kaynaklı olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Ancak altıncı hastalık teşhisi kolaylıkla konulamayacaktır. Altıncı hastalığın teşhis edilebilmesi için döküntülerin ortaya çıkarak hastalığın kendini belli etmesi gerekir.
Hastalık sırasında meydana gelen döküntüler, kalıcı bir etkiye sahip mi?
Döküntüler hastalığın dördüncü gününden itibaren ortaya çıkmaya başlar ve çıkan döküntüler 2-3 saat sonra soluklaşmaya başlar, 3 gün içerisinde ise tamamen ortadan kaybolur. Ebeveynler, döküntülerle ilk karşılatıklarında, çocuklarının bedeninde iz kalıp kalmayacağı sorusunun yanıtını aramaya başalıyor. Altıncı hastalık sırasında ortaya çıkan döküntüler, vücutta kalıcı izler bırakmaz.
Hastalığı 1 kez geçiren çocuklarda tekrarlama olasılığı var mı? Altıncı hastalık bulaşıcı mı?
Altıncı hastalık bulaşıcıdır. Bulaşma, virüslerin solunum yoluyla etrafa aktarılması ile gerçekleşir. Hastalık, solunum yoluyla bulaştığı için hastalığa yakalanmış çocukları virüsü başkalarına da bulaştırmamaları adına kalabalık ortamlarda bulundurmamak gerekir. Bebeğin temas ettiği her eşya sterilize edilmelidir. Virüs vücuda alındıktan sonra ortalama 9 gün kadar bir kuluçka süreci geçirir. Hastalığı bir defa atlatan çocuk bağışıklık kazanarak tekrar aynı rahatsızlığa yakalanmaz.
Altıncı hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi verir misiniz? İlaçla tedavisi mümkün mü?
Altıncı hastalıkta antibiyotik tedavisi gereksizdir. Hastalığı tehlikeli kılabilecek tek şey yüksek ateş olduğu için ateş düşürücü ilaçlar alınmalı ve çocuğa ılık suyla duş aldırılarak ateşin düşmesi sağlanmalıdır. Hastalık süresince bol sıvı alınmalı ve istirahat edilmelidir. Hastalığın aşısı mevcut değildir.