Tamamlanan Hedefler

Eğitmen, Koç ve Sihirli Benekler Çocuk kitabının yazarı Hatice Boşça, hayaller ile ulaşılabilecek hedefler hakkında  Bebek Muhabbeti okuyucularını bilgilendiriyor.  

Her hedef bir hayalden mi geçiyor?
Evet. Hayal kurmayan insanın hedefleri de yoktur. Bugün gördüğümüz pek çok teknolojik gelişmeler telefon, bilgisayar uçak vb. geçmişte birilerinin hayaliydi.

Hedefe ulaşana kadar belli bir çaba rutini ile koşuşturduk ve hedefe ulaştık peki ya sonra bizi neler bekliyor?
Önce kutlama yapmak. Başarılarımızı kutlamak ve tadını çıkarmak çok kıymetli. Sonra zamanı geldiğinde yeni hayaller ve hedefler kendini gösterir.

Hemen yeni hedefler mi belirlemeli?
Hayır.

Tamamlanan hedeften sonrasını hiç düşünmemişsek hangi duygu durumları ile karşılaşabiliriz?
Aslında sonrasını düşünmekle ilgili değil de bizi ne motive ettiği önemli. Hedeflerimizi, kendimizi gerçekleştirmek için koyuyoruz. Hedefimize ulaştığımızda başkası tarafından sevgi ve değer göreceğimize; güvende olacağımıza inanıyorsak, boşluğa düşmemiz muhtemeldir. Çünkü bu temel ihtiyaçlarımızı karşılayamamışızdır. Bu ihtiyaçları sağlıklı şekilde karşılamayı öğrenebiliriz. O zaman hedefe ulaşıldığında boşluk duygusu yerine şükür ve kutlamaya bırakır.

Tek hedefi anne olmak olan bir kadın, buna ulaştıktan sonraki süreçte kendine koyduğu “mükemmel anne olmalıyım” yeni hedefiyle aslında kendini unutma sürecine mi giriyor?
Evet, genellikle.

Bu unutma artık ne zamandan sonra kişiye zarar verir hale geliyor?
Tükenmişlik, kaygı, huzursuzluk oluyor genellikle. Yaşama sevincini ve enerjisini kaybetmiş olduklarında, agresif hissettiklerinde anneler bir şeyin ters gittiğini fark ediyorlar.

Bu durumda ne yapmalı?
Sevgi ve şefkat ihtiyaçlarını çevrelerindekilere açıkça ifade etmekten çekinmesinler. Çocuk bakımı konusunda destek alsınlar. Destek istemek zayıflık veya yetersizlik değildir. Bir uzmandan da destek alabilirler.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ