Pandeminin çocuklarda obezite etkisi

Kış aylarının gelmesi ve Covid-19 pandemi sürecinin etkileriyle eğitimin yıl sonuna kadar online devam edecek olması çocukların hareket sınırlarını oldukça daralttı. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, çocukların online eğitim aldıkları bu dönemde sağlıklı beslenmeleri için ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.

Bir yandan eğitimlerine ekran başından devam eden çocuklar, pandemi koşullarında dışarı çıkamadıkları için birçok alışkanlığı değişmiş durumda. Bu alışkanların başında da yemek yeme düzensizliği geliyor. Çocuklar ev içerisinde can sıkıntısı veya evdeki yiyeceklerin kolay ulaşılabilir olması nedeniyle, düzensiz ve kontrolsüz yemek yeme, sık atıştırma gibi olumsuz yeme davranışları gelişebiliyor. Ev içerisinde sınırlı hareket edebilen çocuklar aldıkları enerjinin harcadıkları enerjiye kıyasla fazla olması, aşırı yağlanma ve obeziteyle sonuçlanabiliyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “Çocukların hem sağlıklı kilolarında olabilmeleri hem de bağışıklık sistemlerini korurken bilişsel gelişimlerini de desteklemek için beslenme alışkanlıklarında bazı noktalara dikkat edilmesi çok önemli” açıklamasında bulunuyor.

“Düzenli su içme alışkanlığı kazandırın”

Susuzluğunu şekerli içeceklerle gidermeye alışmış bir çocuğun, günde 1-2 bardak şekerli içecek tükettikten sonra, su içmek aklına bile gelmeyebilir. Ancak su gereksinimi diğer içecekler yerine, temel olarak sadece sudan karşılanmalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “4-8 yaş arasındaki çocukların günde 7 su bardağı, 9-13 yaş grubundaki çocukların da 9-10 su bardağı su tüketmeleri gerekiyor” diyor.

“Ev içerisinde sınırlı hareket edebilen çocuklar aldıkları enerjinin harcadıkları enerjiye kıyasla fazla olması, aşırı yağlanma ve obeziteyle sonuçlanabiliyor.”

“Her gün protein şart”

Protein içeren gıdalar aynı zamanda uzun süre tokluk sağlama özellikleriyle çocuklarda sık acıkma ve atıştırmalara yönelmelerin de önüne geçmeye yardımcı oluyor. Sabahları bir adet yumurtanın yanında 1-2 dilim peynir ve öğünlerden birinde et/balık/hindi veya bakliyat gibi protein içerikli besinler tüketmeleri, çocukların bu süreçte bağışıklık sistemlerinin desteklenmesine de katkı sağlayacaktır. Ayrıca et, balık ve hindi gibi protein içeren gıdalar demirden de zenginler ve ülkemizde çocuklarda sıklıkla görülen demir eksikliği anemisinin (kansızlık) önlenmesine de katkı sağlıyor.

“Kuru meyve ve yağlı tohumları ihmal etmeyin”

Kuru meyveler ve yanında tüketeceği ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar hem çocuğunuz için sağlıklı ve pratik bir atıştırma alternatifi olacak, hem kan şekerini dengede tutacak ve sürekli bir atıştırma halinde olmasını önleyecektir.

Ekran karşısında yemek yemesini önleyin

Çocukların çoğu bilgisayar veya televizyon karşısında yemek yerken farkında olmadan doygunluğu sağlayan miktardan çok daha fazlasını tüketebiliyorlar. Ekran başında zaman geçirmek ve ekran karşısında yemek yemek birbirinden bağımsız şekilde obeziteye katkı sağlıyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi kısıtlayın, özellikle yemek yeme esnasında ekran karşısında olmamasına dikkat edin.

Sağlıklı besinleri görünür yerlerde bulundurun ancak miktarına dikkat edin.

  • Ebeveynleri olarak rol model olun.
  • Sağlıklı yemek alternatifleri sunun.
  • Haftada 2 kez balık yemesini sağlayın.
  • Paketli gıdaların muhtemel zararlarından söz edin
  • Sağlıklı beslenme eğitimi verin.
  • Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın.
  • Fiziksel aktivite için teşvik edin.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ