Eğitimde tesadüflere yer yok!

Tüm kademelerde uzaktan eğitime geçişle birlikte öğrencilerin yanı sıra ebeveynlerde de kaygı durumu yaşanmaya başlandı. Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, online eğitim sürecini krize dönüştürmeden faydalı geçirmek için ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları açıklıyor.

Pandemi sürecinden kuşkusuz en çok etkilenen alan eğitim oldu. Son dönemde artan vakalar nedeniyle yeni tedbirlerin alınması kapsamında anasınıfı ve anaokulu dahil tüm eğitim kademelerinin yüz yüze faaliyetlerine ara vererek yıl sonuna kadar eğitimlerini online sürdürme kararı alındı. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinden lise son sınıf öğrencilerine kadar tüm yaş guruplarının tekrar yüz yüze eğitime geçene kadar, uzaktan eğitim sürecini en faydalı hale nasıl getirileceği konusunda Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, ilgili bazı önemli noktalara dikkat çekiyor.

“Akademik süreci eğitimciler tasarlamalı” 

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ; “Akademik süreç tesadüflere ve plansızlığa bırakılamayacak kadar önemli. Velilerin ve öğrencilerin kaygı duymaları normal ama süreç kolaylıkla yönetilebilir. Öncelikle evdeki yaşam düzeni, rutinler ve akademik süreç kaygıyı azaltabilmek için birlikte yürütülmeli. Akademik süreçler eğitimciler tarafından tasarlanmış olmalı, veliler öğretmen rolüne bürünmeden ama çocuklarını da çok baskılamadan süreci en doğal şekli ile destekleyerek geçirmeli” açıklamasında bulunuyor.

Uzaktan eğitime geçişle birlikte ebeveynler, çocuklarının en verimli şekilde ders çalışmalarını sağlama konusunda neler yapmaları gerektiğini merak ediyor. Yüz yüze eğitimde çocuklar günün önemli bir çoğunluğunu okulda geçiyor ve eve geldiğinde ebeveynlere sadece ödev kontrolü kalıyordu. Bugün ise okulda geçirilen süre eve taşındı ve belirli bir düzen oluşturamayan çocuklarda kartopu etkisiyle gelecekte akademik başarıların olumsuz etkileri yansıyabilir.

Evde dengeler korunmalı

Evde plan yapmanın önemini vurgulayan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ; “Biz eğitimin okul-çocuk ve aile üçgeninin dengesi ile yürüyeceğine inanırız. Bu nedenle okul ve aile arasındaki tutarlı yaklaşım çocuğun başarısında önemlidir. Ancak ailenin çocuğun eğitiminde farklı bir rolü vardır, okulun farklı bir rolü. Bu rollerin dengede yürütülmesi gerekir. Anne baba, çocuğunun öğretmeni rolüne girmemelidir. Ebeveynler öğretmen rolüne girdiğinde ya çocuklarıyla yaşanan çatışmalar artıyor ya da çocuklar öğrenme konusunda anne babaya bağımlı hale geliyorlar” sözleriyle anne babaları uyarıyor.

Bir eğitimci olarak anne babalardan en önemli beklentilerinin çocukları için evde gerekli ortamı hazırlamak olduğu görüşünü savunan Dağ, okuma yazmaya yeni başlayan çocuklar için ailelere şu önerilerde bulunuyor; “Yaşına uygun keyif alacağı kitaplar ev ortamında bulunmalı, çocuğun kendisine ait bir kütüphanesinin oluşturulması önem taşıyor. Çocuklara okuma konusunda örnek olunmalı çünkü çocuk gördüklerini uygular. Bir çoğumuzun çocuk yaşlarda tuttuğu günlük, okuma ve yazma becerisini geliştiren en güzel yöntemlerden birisi, çocuğunuzu günlük tutmaya teşvik edebilirsiniz. Okuma yazma becerisinin gelişmesi için başvurulacak bir başka yöntem ise harfler ve kelimelerin bol kullanıldığı oyunlar. Ayrıca kişiye özgü dijital eğitim platformumuz Metodbox’ın içinde yer alan zengin ‘Dijital Kütüphanemiz’ öğrencilerimiz için keyifli bir alternatif.”

Çocukları bekleyen dijital tehlike

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, çocukların ilgi alanlarının yakından takip edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor; “Kitaplar, bitkiler, oyuncaklar, bozulmuş elektronik eşyalar, boyalar, kumaşlar, spor alanları yaratarak önce çocuğumuzun ilgi alanlarını izlemeliyiz. Sonra da ilgilerini çeken konularda onları teşvik etmeliyiz” diyor.

Teknolojiye doğan bir neslin uzaktan eğitim ile birlikte dijital bağımlılığının artabileceğine değinen Dağ; “Öncelikle çocuğun teknolojiyi ne amaçla kullandığına bakılması gerekiyor. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimiz teknolojiden öğrenme amaçlı yararlanabiliyorlar ve bu süreci de kişisel öğrenme ihtiyaçlarına göre yönetme şansına sahipler. Eğitim sürecinde sağladığımız içerikler onların zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı gelişimine hizmet etmesi gerekiyor” sözleriyle bilgilendiriyor.

Kaygılanmak yerine sakin olun

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, anne babalara önemli bir uyarı ile sözlerini noktalıyor. “Veliler çocuğu için en güzelini ister. Bu da zaman zaman endişeye neden olur. Şunu unutmasınlar; çocuklar dünyayı algılamak için onların gözlerinin içine bakıyor. Anne babalar kaygılı olduğu zaman çocukların da kaygı ve korkuları artabilir.  Sakin olmak ve bu sürecin biteceğini bilmek önemlidir. Bu süreçte çok önemli bir role sahip olan velilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Rehber öğretmenlerimiz ve mentor öğretmenlerimiz velilerimiz ile sürekli iletişim halindeler. Hem akademik süreci nasıl yürütmeleri gerektiğine dair yönlendirmelerimizi yapıyoruz hem de profesyonel psikososyal destek sağlıyoruz. Alanında uzman isimlerle velilerimizi anne baba okulu çalışmalarımızla bir araya getiriyoruz. Böylece belirsizlikler azaldığında, yaşama dair hayal ve hedefler canlı kaldığında velilerimiz de bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütebiliyor. Çocukların ve gençlerin stresi yönetme, duygusal farkındalık, öz düzenleme ve eleştirel düşünme becerilerine her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var”

 

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ