Ağız ve diş sağlığınız için neler yapıyorsunuz? Dişlerinizi sadece fırçalamak sizce yeterli mi? Ya da dişiniz ağrıdığında neler yapmanız gerektiğini, diş fırçası seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Toplum genelinde kulaktan dolma haberlerle gerçekleştirilen ağız ve diş bakımı uygulaması, son yıllarda bilinçlenmeyle bir nebze olsun düzenlendi. Ancak hala sonuçlar pek iç açıcı sayılmaz.
İşte bu noktada Liv Hospital Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Semih Demircan, diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında uyarıyor. Demircan, ”Sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için öncelikli olarak ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmek gerekiyor. Yalnızca diş ağrısı olarak ortaya çıkan belirtiler, temelinde önemli tıbbi ve psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor olabilir” diyor ve ekliyor: Sağlıklı dişlere sahip olmak için öncelikle diş sağlığı konusunda doğru bilgilere sahip olmak gerekiyor.
Yanlış: Hamilelik döneminde dişlere ne kadar iyi bakılırsa bakılsın dişler çürüyecektir.
Doğru: Planlı bir hamilelik öncesinde yapılan ağız ve diş sağlığı kontrolü ile hamilelik döneminde yapılan önleyici tedaviler hamileliğin ağız ve diş sağlığı açısından rahat geçmesini sağlayacaktır. Kısacası hamilelik dönemi boyunca yapılan iyi bir ağız ve diş bakımı diş kayıpları ve diş sağlığı problemleriyle karşı karşıya kalmanızı engeller.
Yanlış: Dişlerimizi fırçalamadan önce macun ve fırçayı ıslatmalıyız.
Doğru: Dişlerimizi fırçalamadan önce fırçamızı ıslatmak faydanın aksine dişlerimize zarar verir. Islatmak, fırça kıllarının yumuşamasına neden olur. Macunun ise ağız içerisinde kendiliğinden köpürmesi gereklidir.
Yanlış: Dişleri beyazlatmak için karbonat ve tuz kullanmalıyız.
Doğru: Hem karbonat hem de tuz partiküller içerir ve bu yüzden dişlerin aşınmasına neden olabilir. Böylece dişler parlaklığını kaybeder ve daha çabuk sararmaya başlar.
Yanlış: Diş çürükleri genetiktir, önüne geçmek imkansızdır.
Doğru: Diş çürükleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bunun bazı sebeplerinin de kalıtımla ilgisi olsa da ağız hijyenine gereken önemi vermemek, kötü beslenme alışkanlıkları ya da diş hekimi kontrollerini önemsememek çürüklere davetiye çıkarır.
Yanlış: Diş taşları temizletilse de kısa bir zaman sonra tekrar oluşur.
Doğru: Diş taşı temizliği sonrası diş hekiminizin önerdiği diş fırçası ile ağız bakım ürünlerini kullanmanız ve bunları doğru kullanım tekniği ile uygulamanız yeni diş taşı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Yanlış: Çeşitli sprey ve gargaralar ağız kokusuna kesin çözüm getirir.
Doğru: Ağızdaki bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bunun yanı sıra temizliği iyi yapılmayan sorunlu bir ağızda koku daha da fazla olabilir. Ağız içinde ve dişlerde hiçbir problem olmamasına rağmen ağız kokusu varsa bunun sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Solunum yolları, mide, yemek borusu, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok faktör ağız kokusunun sebebi olabilir.
Yanlış: Dişleri daha güçlü fırçalamak daha iyi temizlemek demektir.
Doğru: Dişleri fırçalarken gereğinden fazla kuvvet uygulandığında, dişler üzerinde aşınmalar meydana gelir. Mine tabakası zarar görür, dişler beyazlığını kaybederek sarılaşmaya başlar. Ayrıca diş fırçalarken yapılan sert hareketler diş eti çekilmelerine de yol açabilir.