Liv Hospital Çocuk Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şafak Karaçay sünnetin çocuklarda özellikle bebeklik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak konusunda büyük katkısı olduğunu ve penis kanseri benzeri birçok
hastalığa yakalanmamak adına da fayda sağladığını söylüyor.
Dünyada çocuklarda en sık yapılan operasyonlardan biri sünnet. Penisin üzerini örten derinin cerrahi olarak alınması şeklinde tanımlanan sünnet dini sebepler, geleneksel-kültürel sebepler, enfeksiyon gibi birtakım tıbbi sebeplere bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Dr. Şafak Karaçay sünnetle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Sünnet operasyonu hafife alınmamalı
Sünnet halk tarafından basit bir operasyon olarak algılanabiliyor. Fakat sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu unutmamak gerekiyor. Sünnet muayenesi esnasında birçok doğumsal problem ortaya çıkabilir. Penise ait eğriliklerin ya da peygamber sünneti adı verilen, idrar deliğinin olması gereken yerden daha aşağıda ya da daha farklı bir yere açılması gibi durumlar konuya aşina olan hekimler tarafından saptanabilir. Özellikle son dönemde penisin yapısal ve şekilsel bozukluk sıklığında bir artış mevcut. Dönüklük, gömüklük ve eğrilik gibi gözden kaçabilecek bozuklukların sünnetten önce tanınması ve sünnetin kesinlikle konunun uzmanı olan kişiler tarafından yapılması gerekiyor.
İşlemin yapılmasında tercih ettiğim iki teknik var
Sünnet işleminin uygulanmasında tanımlanmış birçok yöntem mevcut ancak en başarılı ve sık kullanılan iki yöntem bulunuyor. Bunlardan bir tanesi çan yöntemi, diğeri de bilinen sünnet derisinin gözden geçirilip, ölçümlerle kesilip, dikilmesi. Yenidoğan sünneti yani çan yöntemi bebek doğduktan sonra birinci aya kadar yapılıyor. İkinci aydan sonra hem damarlar geliştiği için hem de penis derisi de bebekle beraber büyüdüğü için ikinci yöntem tercih ediliyor. 40 günden daha uzun bir süre içinde çan yöntemi uygulamak ciltte kaynamama ve kanama gibi problemlere yol açabiliyor. Bu dönemden sonra bilinen geleneksel sünnet yöntemi devreye giriyor. Yeni doğan döneminde bebekte birtakım konjenital hastalıklar varsa, idrar deliğinde açılma problemleri veya eğri penis denilen birtakım gelişimsel anormallikleri bulunuyorsa, çan yöntemini erteleyerek normal sünneti 6’ncı ayda yapmak daha uygun oluyor.
Sünnet sonrası dikkat edilecek noktalar
- Sünnet steril koşullar altında yapılırsa sonrasında bir pansumana gerek kalmıyor ve enfeksiyon riski azalıyor.
- Genellikle üçüncü gün pansumanın düşmesini veya çıkartılmasını takiben çocuklar banyo yapabiliyor.
- Yaranın iyileşme süreci özellikle yeni doğan döneminde yüz güldürücü oluyor. Yeni doğan için iyileşme süreci 2 günken daha büyük çocuklarda bir haftaya kadar kabuklanmalar sürebiliyor.
- Yeni doğan döneminde genellikle ilk 48 saat pişik kremlerinin kullanılmasını tercih etmiyoruz.
- Anneler, penis ve etrafının temizliğini; kokusuz, alkol bazlı olmayan pamuklarla ve ılık suyla yapmalılar.
- Yöntem ve ilaçların geliştirilmeleri sonucu artık sünnet sonrasında ağrı bir problem olmaktan çıkıyor. Çocuk çok kısa bir süre içinde sosyal hayatına ve aktivitelerine dönüyor.