Çocuklar hayata eşit başlasın!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bernard van Leer Vakfı tarafından İstanbul’da 0-3 yaş arası dezavantajlı çocuklar için gelişim destekleme programı başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 0-3 yaş arası çocukların gelişimini desteklemek üzere ‘İstanbul95’ programını hayata geçirdi. Bernard van Leer Vakfı (BvL) tarafından dünyada çeşitli ülkelerde yürütülmüş olan program kapsamında, İstanbul genelinde ilk yıl toplam 1500 aileye hamilelik, doğum öncesi ve sonrası kaygılar, depresyon, beslenme, çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi gibi pek çok konuda rehberlik hizmeti verilecek. Programa her yıl 1000 yeni aile dâhil olması planlanıyor. Aynı zamanda proje kapsamında Türkiye’de sayılı örneği bulunan 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik park ve yeşil alanlar tasarlanması planlama kapsamında olduğu açıklandı.

Program kapsamındaki çalışmalar, çevrimiçi bir lansmanda kamuoyuna tanıtıldı. Etkinliğe İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, BvL Yerel Yönetimler Danışmanı Fikret Toksöz ve BvL Program Koordinatörü Neslihan Öztürk katıldı.

“İnsana yatırım anne karnında başlamalı”

Basın toplantısına katılım gerçekleştiren BvL (BvL) Yerel Yönetimler Danışmanı Fikret Toksöz; “İnsana yatırım olmadan, insani gelişim desteklenmeden toplumsal kalkınma mümkün olamaz. Bu yatırıma da daha anne karnında başlamak gerekiyor. Vakfımız bu kapsamda çocuğun beyin gelişiminin yüzde 85’inin tamamlandığı, uzmanların ‘altın çağ’ olarak tanımladıkları 0-3 yaş dönemine odaklanıyor. Erken çocukluk dönemine harcanan her 1 dolarlık yatırım, ekonomiye 7 ila 10 dolar olarak geri dönüyor. Ancak bu yatırımın yapılmadığı durumlarda hem bireyler hem de toplumlar ağır bedeller ödüyor. Programda özellikle sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin desteklenmesi üzerinde duruyoruz. Yaşamakta olduğumuz COVID-19 pandemisi sosyal ve ekonomik dezavantajları daha fazla yoğunlaştırdı. Dolayısıyla İstanbul95 programının öneminin daha da arttığına inanıyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu programın emin ellerde olduğunu biliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Dileğimiz programın diğer kentlerde de uygulanması”

BvL Program Koordinatörü Neslihan Öztürk konuşmasında, “İstanbul95 dezavantajları avantaja dönüştürmeyi hedefleyen bir projedir. Programın içeriği Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, TESEV ve Superpool’un önemli katkıları ile oluşturuldu. Pilot uygulaması son iki yılda İstanbul’da Sultanbeyli, Beyoğlu, Maltepe ve Sarıyer ilçelerinde toplam 480 ailenin katılımıyla yürütüldü. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde büyüyen bir ölçekte yoluna devam ediyor. COVID-19 pandemi koşullarına rağmen programın aksamadan sürdürülmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği kararlı desteğin büyük katkısı var. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. En büyük dileğimiz, Türkiye’nin diğer kentlerinde de bu programın uygulanmasıdır” sözleriyle projeyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

“İstanbul’un tüm çocukları eşit olsun diye çalışıyoruz”

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni döneminde ‘Bu şehrin çocukları eşit olacak’ diye yola çıktık. İstanbul’u tam anlamıyla çocuk ve ebeveyn dostu bir şehir haline getirmek niyetindeyiz. İstanbul’un adil bir şehir olması yolunda, tüm çocukların hayata eşit şartlarda başlamalarını son derece önemsiyoruz. Aynı zamanda, çocukların sadece gelecekte değil bugün de eşit şartlarda yaşamaları için; mutlu, sağlıklı bir şekilde gelişip büyüyebilmeleri için çalışıyoruz. Biz çalışmalarımızda özellikle, bilim insanlarının yıllardır önemini vurguladığı erken çocukluk dönemine odaklanıyoruz. 0-3 yaş çocuklar ve anne-babalarını destekleyen İstanbul95 programımızla, erken çocukluk dönemine yönelik çalışmalarımızı anne karnından itibaren başlatıyoruz. Bebek95 ebeveyn rehberliği ve HOP seyyar oyun parkları hizmetlerimizle çocukların sağlıkla, sevgiyle büyümesi için gerekli ortamı sunmaya destek oluyoruz. Tabii ki 0-3 yaş sonrasını da ihmal etmiyoruz. Gerek Yuvamız İstanbul, gerekse Halk Süt gibi geniş ölçekli projelerimizle, çocukların hayatlarının ilk yıllarını beslenmeden, eğitime pek çok alanda bütüncül bir yaklaşımla destekliyoruz.”

“Çocuk ve kent etkileşimini en üst düzeyde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ise “Hepimiz, oyunun çocukluk döneminin en önemli işi olmasının yanı sıra, çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimini destekleyen önemli bir araç olduğunu biliyoruz. Fakat çocukluk döneminin başlangıcı, belki de en önemli dönemi olan 0-3 yaş arası çocuklar ile ailelerinin ihtiyaçlarını, kentlerimizde gerektiği kadar dikkate almıyoruz. İstanbul95 projesi kapsamında bir yılı aşkın bir süredir, İBB olarak, 0-3 yaş grubuna özel bir ilgi gösteriyor; İstanbul’a 3 yaşındaki bir çocuğun gözünden bakma refleksini edinmeye çalışıyoruz. Ve bu ilgi ve çalışmamız, sadece oyun parklarımızla sınırlı değil. Tüm kentsel açık alanlarımızı, her yaştaki çocuklarımıza göre tasarlamayı, çocuk ve kent etkileşimini en üst düzeyde gerçekleştirmeyi, bilgi ve becerilerini geliştirme sürecinin önemli bir aşaması olarak görüyoruz. Kent büyüdükçe çocuklar için ayrılan yerlerin azalması yaklaşımını tersine çevirmek için tüm yeşil alanlarımızı, bu bakışla ve katılımcı bir anlayışla tasarlamak ve inşa etmemizin zorunluluk olduğu inancındayız. Bu inancımızda bizimle birlikte olan ve özellikle İstanbul 95 projesiyle bize önemli katkılar sağlayan BvL’ye çok teşekkür ediyor ve işbirliğimizin sürmesini temenni ediyorum.”

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ