Son zamanlarda sosyal medya kanalları ve televizyonlarda elektrikli otomobil reklamları adete yarışıyor. Bu yarışa iddialı bir giriş yapan Hyundai Assan, tamamen elektrikli modelleri için çıkarttığı IONIQ markası altındaki ikinci modeli olan IONIQ 6’yı Türkiye’de satışa sundu. Her geçen gün akaryakıt fiyatlarına 2 şer, 3’er TL zam gelmesi, otomobil kullanıcılarına kontak kapattıracak hale getirdi. Hal böyle olunca elektrikli otomobil pazarının genişlemesi ile otomobil kullanıcılarının elektrikli otomobili tercih etmeleri kaçınılmaz görünüyor. Bugün hala elektrikli otomobillerin bataryalarını doldurmak ve yolculuklarına rahat devam etmeleri için şarj istasyon noktalarının az olması problemi konuşula dursun, otomobil firmalarının elektrikli yarışı devam edecek gibi görünüyor.
Hyundai’nin uzun zamandır beklenen elektrikli D-sedan segmentindeki IONIQ 6, geniş aileler için iyi bir tercih olacağa benziyor. Hyundai, Türkiye’de IONIQ 6 modelinin standart menzilli versiyonunu 1 milyon 640 bin TL başlangıç fiyatından, çift motorlu ve uzun menzilli versiyonunu ise 2 milyon 775 bin TL’den satışa sundu.
“Türkiye’deki elektrikli otomobil satışlarımızı arttıracağız”
Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, basın toplantısında yaptığı konuşmasında “Elektrikli araçlara olan talep arttıkça biz de ürün gamımızı genişletmeye çalışıyoruz. Türk tüketicisini ilk olarak Kone modelimiz ile tanıştırmıştık. Bugün de IONIQ 6 ile tanıştırıyoruz. Bu araçlar, otonom 2 seviyesinde, gelecekte otonom 3 ve 4’e taşınacak. 2024 yılında da IONIQ 7 ile tanıştırarak, globalde olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli otomobil satışlarımızı arttıracağız. Hedefimiz 10 yıl içerisinde global pazarda ilk 3 elektrikli otomobil üreticisi içerisinde olmak” sözleri ile elektrikli otomobil sektöründe Hyundai olarak iddialı olduklarını açıkladı.
Elektrikli mobilite deneyimi
Hyundai Assan Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdür Yardımcısı Saner Müftüoğlu ise gerçekleştirdiği detaylı sunumunda IONIQ 6’nın tüm teknik detaylarını bizlerle paylaştı. IONIQ 6, dünya çapında geçerli olan WLTP normlarına göre şarj başına 519 km’ye kadar bir menzil sunuyor. Bu özelliğe ek olarak, E-GMP sayesinde de ultra hızlı, 400 volt/800 volt çoklu şarj imkanı sunuyor.
Hyundai’nin bugüne kadar üretmiş olduğu en aerodinamik otomobil olma özelliğini taşıyan IONIQ 6, dünya çapında geçerli olan WLTP normlarına göre şarj başına 519 km’ye kadar bir menzil sunuyor. Bu özelliğe ek olarak, E-GMP sayesinde de ultra hızlı, 400 volt/800 volt çoklu şarj imkanı sunuyor. IONIQ 6’da dikkat çeken diğer özellikler ise “Hıza Duyarlı İç Aydınlatma”, “Çift Renkli Ortam Aydınlatması”, “EV Performans Ayarları” ve “Elektrikli Aktif Ses Tasarımı (e-ASD)” ile elektrikli mobilite deneyimini bir üst noktaya taşıyor.
519 km gibi uzun bir menzil sunan 77,4 kWh batarya, iki elektrikli motor düzeniyle eşleştiriliyor. Arkadan itişli (RWD) veya dört tekerlekten çekişli (AWD) olarak tercih edilebilen IONIQ 6, 77.4 kWh’lik versiyonda 239 kW (325 PS) güç ve 605 Nm tork gibi değerler sergiliyor. Bu güçlü seçenek sadece dört tekerlekten çekiş ve 20 inçlik jantlarla kombine ediliyor. IONIQ 6, sadece 5,1 saniyede 0’dan 100 km/s’ye çıkabiliyor. IONIQ 6, 0.21cd ile Türkiye’deki elektrikli otomobiller arasında en düşük sürtünme katsayısına sahip modellerden biri olma özelliğine de sahip.
Kişileştirilebilir ve ferah iç mekan
Gelelim biz kadınların en çok önem verdiği iç mekan detaylarına. 2.950 mm’lik uzun bir dingil mesafesi ile dikkat çeken IONIQ 6’da arka koltuklarda oturanlar için de rahat ve keyifli yolculuk yapabiliyor. Otomobilin iç kısmında kullanılan birçok malzeme sürdürülebilirliği desteklemek için geri dönüşümlü malzemeler kullanılarak üretilmiş. Sürdürülebilirlik kavramı ile birçok alanda karşılaşıyoruz ancak otomobil içerisinde şık detaylarda görmek oldukça şaşırtıcı.
IONIQ 6’nın iç mekan konumlandırmasında mühendisler daha ferah ve geniş kullanım alanı yaratmak için bazı küçük değişikliklerle araç içi kullanım alanlarını oldukça genişletmiş. Köprü tipi orta konsol son derece kullanışlı bir saklama alanı sağlıyor. Kullanım alanları dışında iç mekanda dikkat dağınıklığını azaltarak güveni sürüş sağlanması için merkezi olarak konumlandırılan ergonomik bir kontrol ünitesinde 12,3 inç dokunmatik ekranlı gösterge paneli ve yine 12,3 inç tam dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ile dijitalleşmeyi iç mekana taşıyan diğer detaylar. Unutmadan, bizlerin çok fazla seveceği özellik ise kişileştirilebilir iç mekan aydınlatma seçenekleri. Çift renkli ortam aydınlatması özelliği ile 64 renk arasından kendinizi rahat ve konforlu hissetmenizi sağlayacak renkleri tercih etmek size kalmış.
Öne çıkan diğer konfor özellikleri ise; “Akıllı İnteraktif LED direksiyon”, “Sanal Gösterge Paneli (Head Up Display)”, “Hafızalı Koltuk (sürücü)”, “Elektrikli Koltuklar(sürücü & yolcu)”, “Koltuk Isıtma Sistemi (Ön ve Arka)”, “Koltuk Soğutma (Ön)” ve “Rahatlama Pozisyonlu Ön Koltuklar”.
Teknik detaylar için Hyundai web sayfasını ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz soruların yanıtını alabilirsiniz.