Epilepsiye Objektif Ol!

Öncelikle siz değerli okuyucularımıza sormak isterim, halk arasında sara hastalığı olarak tanınan epilepsi hakkında neler biliyorsunuz? Bugüne kadar belki bir ya da birçok kez epilepsi atağı geçiren biriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki, o an ilk müdahale de bulundunuz mu yoksa sizde epilepsi atağı geçiren birine ilk müdehalenin nasıl yapılması gerektiğini bilmiyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ve Sanofi’nin kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenledikleri ‘Epilepsiye Objektif Ol’ fotoğraf yarışmasının basın toplantısında bir araya geldik. Oldukça önemli ve verimli geçen toplantı notlarını yazımızın devamında paylaşıyor olacağım ancak öncelikle, uzun yıllardır bu sektörde olmama rağmen epilepsi hakkında denizdeki bir su damlası kadar bilgi sahibi olduğumu fark ettim. Bizler bu konuda yeterli bilgiyle donatılmamışken, sizlerden yazımın en başında sorduğum sorulara olumlu yanıtlar beklemem ne kadar doğru.

Bu nedenle Sanofi ve Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’ne ve juri üyeleri arasında bulunan fotoğrafçı Mehmet Turgut’a kamuoyunda farkındalık yaratmak adına bu yıl ikincisini düzenledikleri fotoğraf yarışması ile bizlerde farkındalık yarattıkları için teşekkür ediyorum. İsteğimiz, ‘Epilepsiye Objektif Ol’ fotoğraf yarışmasının uluslararası boyutlara taşıp başarılı projeler arasında yer alması.

Şimdi gelelim toplantı notlarımıza…

Halk arasında ‘sara hastalığı’ olarak da bilinen epilepsi, beyin damar hastalıklarından sonra toplumda en sık görülen nörolojik hastalık olarak sınıflandırılıyor. Sanofi buradan hareketle epilepsi hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Sanofi, epilepsi hastalarının toplumdan dışlanma riskini gündeme getirmek ve bu hastaların sosyal yaşama katılımlarını desteklemek amacıyla iki yıl önce Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ile birlikte “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasını başlattı. İlk yılında 220 başvuru alan yarışma bu yıl da yoğun ilgi gördü ve 266 adet fotoğraf başvurusu aldı.

Epilepsiye Objektif Ol fotoğraf yarışmasına kamuoyu desteğini artırmak amacıyla yarışmanın jüri koltuğunda ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut yer alıyor. Jüride ayrıca Türk Epilepsi ile Savaş Derneği 2014-2016 dönem Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, dernek üyelerinden Prof. Dr. Barış Baklan, Prof. Dr. Bülent Oğuz Genç, Prof. Dr. Taşkın Duman ve Yrd. Doç. Dr. Semih Ayta gibi isimler yer alıyor.

İki kategoride ödüller sahiplerini buldu

Epilepsi hastası olsun olmasın 6 yaşından büyük herkesin katılabildiği Epilepsiye Objektif Ol fotoğraf yarışmasına bu yıl da 6-16 ve 17 yaş üstü olmak üzere 2 farklı yaş kategorisinde ödüller verildi. Her kategorinin birincisine 2.500 TL, ikincisine 2.000 TL, üçüncüsüne 1.500TL, dördüncüye ve beşinciye ise mansiyon ödülü olarak 1000 TL ödül takdim edildi.

İki ayrı yaş kategorisinde verilen ödüllerde 6-16 yaş kategorisinde Arda Taş birinci, Tuğba Öztürk ikinci ve Sena Temet üçüncü oldu. 17 yaş üstü kategorisinde ise Caner Baser birinci, Kemal Özkılıç ikinci ve Alaattin Kanlıoğlu üçüncü oldu.

1. Arda Tas - Özgürce

6 yaş üzeri kategorisinde 1. Arda Tas – Özgürce

Fotoğraf yarışması ile epilepsi hastalarının sosyal yaşama katılımı amaçlanıyor 

Epilepsiye Objektif Ol yarışması ile epilepsi hastalığına ilişkin farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Sanofi Türkiye Uzman ve Birinci Basamak Tedavi İş Birimi Direktörü Hülya Yalın, Türkiye’nin ikinci büyük ilaç şirketi olarak Türkiye sağlık sektöründe merkezi sinir sistemi, diyabet, onkoloji ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere 16 tedavi alanında çözümler sunduklarını belirterek şöyle devam etti: “Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda bugün ve gelecekte daha sağlıklı nesillerin yetişmesi için destek oluyoruz. Bu kapsamda epilepsi hastalığı konusunda toplumda farkındalığı ve duyarlılığı artırmak için yürüttüğümüz ‘Epilepsiye Objektif Ol’ fotoğraf yarışması ile epilepsi hastalarının sosyal hayata katılımlarını teşvik etmeyi ve onların toplumun bir parçası olarak mutlu ve huzurlu bir hayat geçirmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz, hasta ve hasta yakınları dahil epilepsiden etkilenen herkesin hayatına dokunmayı amaçladığımız fotoğraf yarışmamıza yoğun bir katılım oldu. Bu yıl da birbirinden etkileyici fotoğraflar ile attığımız adımda ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de Sanofi Türkiye olarak epilepsinin sosyal yaşamda yarattığı etkileri en aza indireceğimize inanıyorum.” dedi.

Epilepsi hastaları tedavi gördüklerinde normal bir yaşam sürebilir

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği 2014-2016 dönem Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses epilepsi hastalarının tedavi gördükleri takdirde normal bir yaşam sürebildiklerini belirterek “Eğer epilepsi hastalığı tedavi edilmezse toplumsal dışlanma, depresyon, intihar ve istihdam kaybı gibi maddi-manevi külfetlere ve sonuçlara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre beyin ve zihinle ilgili bozuklukların yüzde 10’luk global yükünü epilepsi oluşturuyor. Biz de bu nedenle hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak için “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasını Sanofi ile birlikte hayata geçirdik. 9 Şubat Dünya Epilepsi Günü’nde başlattığımız başvurular sonucunda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok değerli ve anlamlı fotoğraflar aldık. Bu kapsamda yarışmaya katılan herkese teşekkür ediyor, ödül alanları da tebrik ediyorum” dedi.

1.Caner-Baser-Oyun

17 yaş üzeri kategorisinde 1.Caner-Baser- Oyun

Fotoğraflar projenin yüreklere dokunduğunu gösteriyor

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ve Sanofi ile birlikte epilepsi hastalığına dikkat çekmek amacıyla “Epilepsiye Objektif Ol” projesinin 2. yılında da yer almaktan dolayı gurur duyduğunu belirten ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut “ Yarışma sonucunda birbirinden güzel fotoğraflar ve hikâyelerin ortaya çıkması bu projenin yüreklere derinden dokunduğunu gösteriyor. Yarışmaya katılan her bir fotoğraf çok değerli ve anlamlı. Böyle bir projenin parçası olduğum ve bir nebze de olsa kamuoyunda epilepsi hastalığıyla ilgili farkındalık yaratılmasına destek olduğum için çok mutluyum” dedi.

ÖDÜLE DEĞER BULUNAN PROJELER HAKKINDA:

6 – 16 Yaş Kategorisi

ARDA TAŞ

Özgürce

TUĞBA ÖZTÜRK

Tepki: Arkadaşım epilepsi hastası ve okulumuzun yurdunda kalıyor. Hastalığını öğrendiği günden beridir çevresi özellikle yurtta arkadaşları tarafından dışlanmaya başladı. “İlacını içtin mi, ilaç saatin kaçtaydı, nöbet geçiriyor musun?” şeklinde sorulan sorulardan bıktığı ve kendini çok yalnız hissettiğini söyledi. Ben de onun bu durumunu dile getirmek için böyle bir fotoğraf çekmek istedim.

SENA TEMET

Kararıyor dünya kayıyor gözlerim boşluğa, çığlıklarımı sizin gibi duyan olsun istiyorum. Nöbet geçirirken ben, beni fark edin istiyorum. Zor olan hayatımı kolaylaştırın, aydınlatın, el verin, güç verin istiyorum. Farkındalığıma saygı duyan sizin gibi kardeşlerim olsun istiyorum. Karanfillerle ördüğümüz bu dünyanın içinde kaybolmadan yaşamak istiyorum. Sağlıkla kalın..

TOYGAR TUTAR (Mansiyon)

Uçmak

EMRE KIZIL (Mansiyon)

Çocuk: Mutlu olmak için her şeye sahip olmak gerekmezmiş. Hiçbir şeyin yokken de mutlu olabilirmişsin.

17 Yaş Üzeri Kategorisi

CANER BASER

Oyun: Tuz Gölü’nde bembeyaz zemin üzerinde bisiklet tekerleği ile oynayan çocuk

KEMAL ÖZKILIÇ

Kars Kırsallarında Bir Çocuk: Kars kırsalında karşılaştığım bir Anadolu çocuğu. Yürekli bir çocuk olması beni etkiledi.

ALAATTİN KANLIOĞLU

Kara Bulutlar Dağılır: Gün olur kötü gün son bulur, gün olur kara bulutlar dağılır.

İSMET DANYELİ (Mansiyon)

Dokuma

SADİYE YARALI (Mansiyon)

Yörük Çocukları: Aydına bağlı Kuyucak ilçesinde yazları yaylada çobanlık yapıp çadırda kalan aile ve çocukları

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ