Çocuklar için önce kahvaltı!

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, çocuklarda doğru beslenme ve kahvaltının önemini Bebek Muhabbeti okuyucularına özel paylaşıyor.

Okulların açılmasıyla, ev hayatındaki düzenin değişmesiyle beraber, uyku saatleri ve evde geçirilen zaman da değişmeye başlar. Buna bağlı olarak beslenme düzeni de değişir. Sabah erken saatte okula giden çocuklar biraz daha uyuyabilmesi için kahvaltı öğünü atlanıyor.

Her şeyin başı kahvaltı

Kahvaltı gece boyunca harcanan enerjinin yerine konması açısından, güne zinde başlamak için oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda güne kahvaltıyla başlayan çocuklarda, öğrenme yeteneği daha hızlı olduğu bulunmuştur. Teorik ve pratik zekanın birlikte kullanılmasında kahvaltı oldukça önemi yer tutar. Kahvaltıyla alınan enerji ile birlikte immun sistem güçlenir, çocukların hastalığa yakalanma riski azalır. Ayrıca, çocuklarda kavrama gücü artar ve problem çözmeleri kolaylaşır.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak öncelikle, kahvaltı etmekle başlamaktadır.

Kahvaltı yapmayan çocukları bekleyen tehlike: Obezite!

Kahvaltı, çocuklarda özellikle obeziteyle ilişkilendirilmektedir. Kahvaltı yapmayan çocukların ileriki yaşlarda obez olma oranları daha fazladır. Üç ana öğün yeterli ve dengeli beslenmek için oldukça önemlidir. Çocukların günlük gereksinmelerini karşılaması, yaşına göre büyüme eğrini etkilemektedir. Kahvaltı, kan şekerinin dengelenmesi için de oldukça önemlidir. Özellikle çocuklarda glikoz alımı beyin için en önemli enerji kaynağıdır.

Gün boyunca hareket edebilmek ve kas yapısı için glikoz oldukça önemlidir. Fakat sadece glikoz içeren bir kahvaltı sağlıklı değildir. Mutlaka protein de içermelidir. Çikolatalı ekmekle yapılan kahvaltı yerine, beyaz peynir ve yumurta içeren bir kahvaltıyı, yanında bir taze meyveyle desteklemek gün boyunca enerjinin daha iyi kullanılmasını sağlamaktadır.

Sadece glikoz içeren kahvaltı, 2 saat sonra acıkma hissi yaratacaktır. Buna bağlı olarak çocuklarda abur cubura saldırma söz konusu olur. Çünkü karbonhidrat içeren kahvaltı çabuk sindirilerek, kana hızlıca karışmaktadır. Sık sık yemeyi hızlandırır. Bu da çocuklarda şişmanlığa yol açar. Hızlı acıkma, derslerde konsantrasyon kaybına neden olur. Fazla glikoza bağlı kan şekerindeki hızlı düşüşler, problem çözme yeteneğini azaltır. Oysaki süt ve peynir gibi protein içeren besinleri tüketmek, bu sorunları ortadan kaldırır.

Kahvaltı yapmayan çocuklar, gün boyu kendilerini halsiz ve yorgun hissederler, buna bağlı olarak konsantrasyon kaybı yaşarlar.

Kahvaltı, protein, yağ ve karbonhidrat dengesini sağlamalıdır. Bu şekilde olan kahvaltı, organizmada sürekli enerji üretimi sağlar. Peynirli omlet, peynir-ekmek, yulaf-süt ya da süt-meyve gibi karışımlar pratik ve ideal kahvaltı örnekleridir. Hem anneler için hazırlaması kolay, hem de çocuklar için tüketilmesi pratiktir.

Süt ve peynir ikilisine dikkat!

Özellikle süt sevmeyen çocuklarda, peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olacağından tüketimine özen gösterilmelidir. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Kalsiyum ayrıca, kanın pıhtılaşması, kas yapısı ve sinir sistemi için oldukça önemli bir mineraldir. Peynir ayrıca fosfor da içermektedir.

Çocuklar, gece uykularında büyüme hormonu salgılar. Böylelikle gece boyunca enerji harcarlar. Gece boyunca boşalan depoları yerine koymak ve gün içinde enerji sağlamak için kahvaltı vazgeçilmez bir öğündür.

Gece geç yatan çocuklar, sabah da erken kalkmak istemeyip, sadece hazırlanmak için kendilerine vakit bırakmaktadır. Özelikle ergenliğe doğru, zayıf kalmak isteğiyle, kahvaltı öğününü atlama eğilimleri vardır. Hâlbuki düzensiz öğünler kilo kaybı değil, ileride metabolizmayı yavaşlatarak, kilo alımına sebep olur.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ