Doğru beslenme ile hastalıklarla savaşın

Kış aylarının başlamasıyla birlikte annelerinde hastalıklarla savaştığı dönem başlıyor demektir.  Çocuklarının hastalanması, annelerin en büyük kabuslarından biridir. Soğuk havalarda hepimizin direnci düşer, çocuklarımızın direnci daha fazla düşer. Özellikle okulda salgın söz konusu olduğunda halimiz yaman olur.

Ancak bazı çocuklar daha sık ve çabuk hastalanırken bazıları daha seyrek hastalanıyor. Bazı çocuklar çabuk iyileşebiliyor, bazılarınınsa iyileşmesi zaman alıyor. Bünyesi zayıf veya  bünyesi sağlam… Peki nasıl güçlenecek bu bünye, ne yapabiliriz çocuğumuzun bünyesini güçlendirmek için. Tabi ki öncelikle beslenmesini masaya yatırmalıyız….

Yapılan bir çok bilimsel araştırma sağlıklı beslenen çocukların daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Çocuklarımızı iyi besleyelim ki hasta olmasınlar.

Çocuğumuzun beslenmesini sağlıklı beslenme bilgileri eşliğinde revize  edelim.nilsahingunhan

  • Önce protein, hem de sağlıklı ve kaliteli protein kaynakları her gün mutlaka olmalı. Çocuğunuzun hem büyüme gelişme, hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ihtiyacı olan proteini tam alması şarttır. Protein yetersizliği sonucunda yaralar geç iyileşir, antikor yapımı azaldığından çocuğunuzun hastalıklara karşı direnci düşük olur. Bu noktada kaliteli hayvansal kaynaklı proteinler büyük önem taşır. Çocuğunuzun her gün et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden tüketmesini sağlayın. Özellikle her gün kahvaltısında 1 bardak süt, 1 yumurta ve peynir mutlaka olsun . öğlen veya akşam yemeğinde et ve etli sebze yemekleri  + yoğurt olmasını sağlayın
  • Karbonhidratları önemseyin. Çocuğunuzun günlük karbonhidrat ihtiyacını basit karbonhidratlardan çok kompleks karbonhidratlardan alması sağlıklı büyüme ve gelişmesi için şart. Karbonhidratlar çocuğunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan ana kaynak. Kompleks karbonhidratlar aynı zamanda içerdikleri diyet lifleri ile çocuğunuzun sindirim sistemini de düzenler ve buradaki faydalı bakterileri desteklerler . Faydalı bakteriler bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için de gereklidir. Çocuğunuzun her gün meyve- sebze , ekmek, makarna, pilav, bulgur, tam tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratlardan almasını sağlayın ve teşvik edin.
  • Sağlıklı Yağlar olsun. sağlıklı yağlar tüketmek için yağlı kuruyemişler en eğlenceli yiyeceklerdir. Yağlar sağlıklı bir vücut ve büyüme gelişme için gereklidir. Yağların çoğunun doymamış yağlardan gelmesi kalp ve beyin sağlığı için büyük önem taşır. Bir avuç kadar fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerden her gün mutlaka tüketmesini sağlayın.
  • Kış sebzeleri ile sebze yemekleri yapın. Taze kış sebzeleri soğuk günlerde çocuğunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak için önemli bir kaynak. Özellikle demir, çinko, C vitamini ve A vitamini çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklardan korunmasında başta gelen besin ögeleri. Ispanak, pazı, pırasa, karnabahar, brokoli, kereviz, yer elması gibi sebzelerden lezzetli sulu yemekler yaparak çocuğunuzun hem lif hem de vitamin- mineral ihtiyacını karşılamış olursunuz. Bu sebzeler potasyum, magnezyum, demir, çinko, C vitamini ve A vitamininden zengin.
  • Taze mevsim meyveleri favori tatlınız olsun. Tatlı ve eğlenceli yiyeceği, taze mevsim meyveleri olsun. Kuru meyveleri de ihmal etmeyin. Ara öğünlerde ve yemekten sonra tatlı istediğinde her çeşit taze ve kuru meyve elinizin altında olsun. Taze kış meyvelerinden; portakal, mandalina, turunçgiller, nar, elma, armut, kivi ihtiyacı olan C vitaminini ve potasyum, fosfor gibi mineralleri karşılar.  Çocuğunuzun günlük lif ihtiyacını karşılamak için her öğününde mutlaka sebze ve meyveye yer verin.
  • Çocuğunuza verdiğiniz yiyecekleri araştırın ve iyi düşünün. Çocuğunuzun paketli, raf ömrü uzun gıdalardan, fast food yiyeceklerden,  abur cubur atıştırmalıklardan mümkün olabildiğince uzak tutun. Bu tür gıdaları yemek öncesinde tüketildiğinde iştahını kapatır ve ihtiyacı olan besin öğelerini barındıran sağlıklı yemekleri almasına engel olur. Büyümesi ve sağlıklı olması için ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden mahrum kalmasına sebep olur.
  • Çocuğunuzu dışarıya çıkarın, oksijen alsın, Güneş görsün vücudu D vitamini üretsin. Oksijen ve D vitamininin; çocuklarımızın enerji metabolizmasında ve bağışıklık sisteminde pozitif ve çok güçlü etkileri vardır.

 

 

 

 

 

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ