‘Her şey’ kelimesinin karşılığı anne

Günümüzde kadınlar artık hayatın her alanında pek çok role sahip. Çalışma hayatında iş kadını, evde anne ve eş gibi birçok sorumluluğu bulunan kadınlar, dünyanın en fedakar varlıkları. Aslında kadın “her şey” kelimesinin karşılığıdır. Unutulmamalıdır ki; annelik dünyanın en güzel ancak en zor mesleğidir.

Annelik kavramıyla ilgili merak edilenleri Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, anneler için açıklıyor. Annelik, kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktasıdır. Anneler, çocuklarının hayatına katkıda bulunabilmek ve güzel bir gelecek hazırlayabilmek için kendi hayatlarında önemli fedakarlıklarda bulunurlar.

Bir kadının anne olmadan iş hayatı ve özel hayatı gibi birçok sorumluluğu bulunur. Bu nedenle hem iş hayatında çalışma arkadaşlarıyla hem de evde çocuklarıyla doğru ve sağlıklı iletişim kurmaya çalışan kadınlar kendilerini ev ve iş arasında sıkışmış hissedebilirler. Özelikle yıllardır iş hayatında başarılı olmaya alışmış kadınların mükemmel anne olmaya çalışmaları psikolojik açıdan onları oldukça zorlayabilir. İki taraf arasında sıkışmak, tükenmişlik hissinin yoğunlaşması sonucunu oluşturabilir.

Neden mükemmel anne?

Hem anne hem iş kadını hem de iyi bir eş olmayı isteyenler için hastalıklar da kaçınılmaz bir hal alır. Bu gibi durumlarda kadınları tükenmişlik hissi, depresyon, panik atak belirtileri, unutkanlık, mide rahatsızlıkları ve cinsel isteksizlik gibi psikolojik rahatsızlıklar karşılar. Sonuçta tek bir bedenin birçok yere aynı anda yetişmesi imkansız bir durum.

Mükemmel kadın imajı, çocukları da doğrudan etkiler; çalışan annelerin çocukların her isteğini yerine getirmeye çalışmasına ortam hazırlar. Hemen hemen tüm istekleri karşılanan çocuklar ileride bu şartları diğer ilişkilerinde bulamadığında mutsuzlukla karşı karşıya kalır. Annelik bir sanattır, ancak doğru iletişim geliştirmek için mükemmelliği saplantı haline getirmek doğru değildir.

Denge kurmak önemli

Dünyaya gözünü açar açmaz annesine güvenen çocuğun anlattıkları sabırla dinlenmeli, çocuğun soruları anne tarafından yanıtsız bırakılmamalıdır. Anne çocuk ilişkisinde saygı sınırının netleştirilmesi de, çocuğun psikolojik gelişimi açısından önem taşır. Çocuğun odasına girerken annenin kapıyı çalması, çocuğun da aynı şekilde davranması anneye söz hakkı sağlar ve iletişimi kolaylaştırır. Yumuşak ama kararlı tavırlar, anne çocuk ilişkisinin sağlıklı gelişimini destekler. Bu konuda örneğin; çocuk hayır denildiğinde aşırı sinirleniyorsa; anne sakin, yumuşak ama kararlı bir tavırla açıklama yapmalıdır.

Anne çocuk ilişkisinde dengeyi kurmak adına, öncelikle genel tavırlarda endişeye kapılmamak büyük önem taşır. Nefes terapileri annelere bu konuda yardımcı olabilir. Mükemmel kadın ve mükemmel anne bilincinden uzak yaşamak, kişinin kendini zorlamasını engellemesi de anne çocuk ilişkisinde başarıyı getirecektir. Çocuk, rol model olarak anneyi kendine örnek alacağından, annenin davranışlarında tutarlı ve sabırlı olması gerekir. Annelik bu dünyanın en zor mesleği ancak her zorluk kararlılık ve sabırla başarıya ulaşır.

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ