Çocuklarda diş hekimi korkusu!

Sadece çocuklar değil, yetişkinlerin de diş hekiminden uzak durduğunu belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocukların dişçi korkusunu yenmek için neler yapılması gerektiğini konusunda aileleri uyarıyor.

Konu diş sağlığı olduğunda birçok kişi diş hekimi korkusundan dolayı sağlığını ikinci plana atıyor. Bu korkunun geçmişte yaşanılan kötü deneyimler, yakın çevreden anlatılan hikayelerin de etkisi büyüktür. Küçük yaşlarda edinilen deneyimler, yetişkinlik dönemindeki fobilerin temelini oluşturuyor. Bugün özellikle çocukların diş hekimlerinden korktukları düşünülse de aslında yetişkinler de aynı şekilde tedirgin bir tavır sergileyebiliyorlar. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocuklarda diş hekimi korkusunun sebeplerini açıklıyor.

Diş hekimi ile erken yaşlarda tanışılmalı

Toplumumuzda genellikle gördüğümüz bir tutum, aynı şekilde sağlık konularında da kendisini gösteriyor. Büyük sağlık problemleri ya da şikâyetler yaşanmadan rutin kontroller maalesef ki yaptırılmıyor. Bu durumdan ise en çok çocuklar etkileniyor. Şöyle ki onlar henüz birçok şeyi yeni yeni keşfetmekte ve bilmedikleri durumlarla geç yaşlarda (6-7) karşılaştıklarında korkuları artış gösterebiliyor. Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken ise onları erken yaşlarda diş hekimi ile tanıştırmak ve rutin kontrolleri aksatmamaktır.

Anlayış, her kapıyı açar…

Bize gelen aileler, çocukları koltuğa oturacak, tedavileri yapılacak ve işleri hemen bitecek zannediyorlar. Biz ise başlangıcın iyi olmasını ve çocukları kazanmak istiyoruz. Hatta ilk tanışmada amacımız sorun çözmek değil, çoğunu kazanmak ve ilerde iyi bir hasta olarak, huzurla diş hekimine gelmesini sağlamak. Başlangıçtaki pozitif duygu ve düşünceler önemli. Çocuklukta kazanılan en ufak artı değer, ileriki yaşlarında da sürer. Eksi değer de kalıcıdır üstelik de sürekli büyür.

Çocuklarla kurulan ilk iletişim, onların ilerleyen yaşlardaki görüşlerini büyük ölçüde şekillendirecektir. Bu yüzden özellikle ilk görüşmelerde, çocuğu tedirgin edici tavırlar sergilememeye özen gösteriyoruz. Hatta ilk görüşmelerde herhangi bir işlem uygulamamayı tercih ediyoruz. Çocukla sıcak bir iletişim kurmayı deneyerek, bir sonraki randevu için güvenlerini kazanmaya çalışıyoruz.

Süt dişleri önemli!

Çocuklarda diş tedavi sürecinin geç yaşlarda başlamasının nedenlerinden biri de süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin geleceğinin düşünülerek, tedavinin yeterince önemsenmemesidir. Oysa  ki diş sorunları düşünülenin aksine bebeklikte de oluşabiliyor. Biberonla beslenme sürecinde çocuklara şekerli gıdaların verilmesi, emziklerin reçel, bal gibi tatlılara batırılması, çocuklarda biberon diş çürüklerine de neden olur.

Çocuğunuz destek bekliyor

Hem olası diş sorunlarının erken teşhis ile daha kolay çözülebilmesi hem de çocuğun diş hekimine alışabilmesi için sık sık kontrollerin yapılması gerekir. Bu anlamda çocuğu destekleyici olma görevini öncelikle aile üstleniyor. Çocuklar ebeveynlerini rol model aldıklarından, onların sözlerini dikkate alırlar. Yani çocuklarınızla konuşurken seçtiğiniz kelimelerin onların korkularını hafifletici yönde olmasına dikkat edilmelidir. Hatta onu teşvik etmek için diş fırçalamayı özendirici fırçalar ya da hediyeler alınarak çocukta erken yaşta bir bilinç oluşturulabilir.

Bebek Muhabbeti Dergisi Mart sayısından alıntıdır:

https://readymag.com/bebekmuhabbeti/mart2017/dishekimikorkusu/

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ