Bahar aylarında doğru beslenme

Ne oldu da çocuğunuzun beslenme düzeni mevsimle birlikte değişiklik gösterdi? Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan bahar aylarında çocukların sağlıklı beslenmesi için önemli ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.

Hazırlayan: Şeyma Taşkıran

Bahar aylarında güneşle birlikte hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemde çocuklar hastalıklara karşı nasıl beslenmeli?

Mevsim geçişleri sırasında, maruz kaldığımız değişken hava koşulları vücudumuzu savunmasız bırakır. Biz yetişkinlerin savunma sistemi daha kolay mücadele verirken, çocukların bağışıklık sistemi güçsüz olduğu için zorlanır.

Çocuklarımızın mevsim geçişlerinde hastalanmalarını önlemek veya hastalık sürecini en hızlı şekilde atlatmalarını sağlamak için; sağlıklı yaşama paralel sağlıklı beslenmesini sağlamalıyız.

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için;

– Düzenli beslenmesini sağlayın. Özellikle kahvaltı çok önemli. Kahvaltı yapan çocuk hem zihinsel hem fiziksel olarak güne dinç olarak başlar.

– Öğün aralarında; şeker ve yağ oranı yüksek abur cuburlara yönelmesine fırsat vermeyin. Sağlıklı besinlerle hazırlanmış atıştırmalıklar hazırlayın.

– Her öğünde az da olsa taze mevsim sebzesi olsun. Domates, salatalık, biber, maydanoz, göbek, havuç… ya söğüş olarak ya da çeşitli salatalar olsun.

– Her gün en az 2 avuç kadar taze mevsim meyvesi yemesini sağlayın. Çilek, elma, yeşil erik, armut, muz…

– Her gün en az 1 litre su içmesini sağlayın. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak tutun.

– Her gün en az yarım saat açık havada bulunmasını sağlayın.

– Her hangi bir sporla uğraşmasını sağlayın ve düzenli devam etmesi için destek olun.

Çocuklar ihtiyacı olan doğru vitaminleri hangi besinlerden alabilir?

Çocuklara ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri doğal yiyecekler içinde her gün düzenli bir şekilde almalıdır. Bunun için her gün yemeleri gereken yiyecekler.

– 2- 3 su bardağı kadar süt grubu ( süt, yoğurt, ayran olarak verebilirsiniz.)

– 2 dilim kadar peynir.

– En az 2 avuç kadar taze mevsim meyvesi ( yeşil erik, çilek, elma, muz, armut…)

– Sabah, öğlen akşam öğününde 1 avuç kadar taze sebze ( domates, salatalık, semizotu, taze nane, maydanoz… çeşitli şekillerde salata olarak veya söğüş olarak)

  • Tavuk, balık, kırmızı et ve yumurta gibi kaliteli protein kaynakları ( haftada en az 2 gün kırmızı et, 2 gün balık olmasına özen gösterin.
  • Ekmek grubu yiyecekler; başta ekmek olmak üzere, bulgur, makarna, pirinç… sağlıklı karbonhidratlar.
  • Çocuklarda bahar yorgunluğunu ortadan kaldırmak için beslenme önerileriniz neler?

Bahar yorgunluğuna en iyi gelen beslenme şekli, yeterli , dengeli ve sağlıklı bir beslenmedir. Bu şekilde, bir beslenme planında tüketeceğimiz sebze ve meyveler mevsime uygun taze olmalıdır.

  • Kahvaltı kuşkusuz günlük beslenmenin en önemli başlangıcı. Çocukların kahvaltıda tüketmesi gerekenler neler?

Kahvaltı güne enerjik ve pozitif başlamak için büyük küçük hepimiz için çok gereklidir. Sabah kahvaltı yapan çocuk, derslerine daha iyi konsantre olur. Sağlıklı bir kahvaltıda olması gerekenler;

– İçecek olarak süt

– Temel karbonhidrat ihtiyacını için ekmek

– Kaliteli protein kaynağı yumurta ve peynir

– Tahin pekmez veya fıstık ezmesi veya fındık ezmesi veya ceviz+ bal

Beslenmenin çocuklar üzerindeki gelişimine etkisi neler?

Erken çocukluk döneminde çocukların sağlıklı ve düzenli beslenmeleri büyüme ve gelişmeleri açısından çok önemlidir. Yetersiz ve yanlış beslenme büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler.

Çocuklar üzerinde yapılan bir çok çalışmalarda et, yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar gibi demirden zengin besinleri yeterli düzeyde alan çocukların; kanda demir değerleri iyi, dikkat seviyeleri yüksek, IQ değerleri yüksek, algısı iyi ve duygusal davranışlarının sağlıklı olduğu gözlenmiştir.

Sağlıklı beslenen yeterli vitamin ve mineralleri her gün alan çocukların; boy uzaması iyi, kemik ve diş yapısının oluşumu sağlıklı olur.

Bebek Muhabbeti Dergisi Mayıs sayısından alıntıdır:

https://readymag.com/bebekmuhabbeti/mayis2017/baharaylarindadogrubeslenme/

Önceki Haber

İlginizi çekebilir

GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSİNİZ